Vladímir Putin s'ha imposat sense sorpreses amb gairebé el 88% dels vots. El Kremlin preveia una victòria àmplia, tal com va dir el portaveu Dmitri Peskov el mes d'agost. No hi ha hagut sorpreses, però el percentatge de suports ha estat històric. Els experts també pronosticaven un bany de masses i una victòria aclaparadora del líder rus en territoris ucraïnesos annexionats per Rússia de manera il·legal. Així, a la República Popular de Donetsk, Putin hauria obtingut el 95,23% dels vots. El segon candidat més votat va ser Nikolai Kharitónov, del Partit Comunista, que va aconseguir l'1,62% dels vots. L'1,53% dels votants va optar pel líder del LDRP, Leonid Slutski i l'1,33% va votar pel candidat de Gent Nova, Vladislav Davankov.

Per altra banda, a Luhansk, Putin va obtenir el 94,12% dels vots. Slutski va quedar en segon lloc, Kharitónov en tercer i Davankov en última posició. Uns resultats semblants als que van donar-se a la regió de Zaporíjia, on Putin va obtenir el 92,83% dels vots. A la regió de Kherson, també es van processar. Cal destacar que en aquestes regions la votació es va produir porta a porta. Membres de la Comissió Electoral Central anaven acompanyats de soldats per les diferents cases. 

El Kremlin, tal com han destacat els analistes, posaran èmfasi en el fet que, especialment en aquests territoris, Putin ja es consolida com a líder estimat. Aquest fet, precisament, posa el focus en una altra de les obsessions del president rus. La votació, amb un percentatge com el que apunten els sondejos, demostrarà que els russos a casa estan units. I també servirà per confirmar que les diferents ètnies que hi ha a Rússia, podrien ser-ne unes 33, el volen com a líder de la nació. Sense anar més lluny, segons els funcionaris electorals, Putin ha rebut el 99,28% dels vots emesos a la república de Txetxènia. En aquest sentit, s'esperen imatges que ho constatin, des de Moscou fins a Vladivostok, passant pels territoris annexionats il·legalment d'Ucraïna. Una primera imatge, la dels resultats. 

Putin revalida la victòria fins al 2030

Amb la majoria dels candidats de l'oposició morts, empresonats, exiliats, exclosos de presentar-se o simplement figures simbòliques, la victòria de Putin estava pràcticament garantida abans de començar els comicis. La reelecció de Putin estendrà el seu govern almenys fins al 2030. Després dels canvis constitucionals del 2020, podria presentar-se novament i potencialment romandre al poder fins al 2036, un fet que constataria la seva figura com el governant amb més anys de servei a Rússia des del dictador soviètic Ióssif Stalin.

En aquest context, eren poques les sorpreses que podien esperar-se, malgrat que l'oposició ha intentat fer-se sentir. Ja sigui amb les votacions al candidat de Gent Nova o anant a votar massivament a les 12 h, la intenció era demostrar, d'alguna manera, el rebuig a Putin. Un rebuig que no sembla que pugui traslladar-se a l'escrutini final, però que, si més no, haurà arribat d'alguna manera al Kremlin i haurà fet la volta al món. Els atacs amb tinta verda i els incendis en col·legis electorals el primer dia van ser ràpidament silenciats. Les protestes d'aquest diumenge no han passat desapercebudes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!