Al govern del Regne Unit se li gira feina. La decisió de sortit de la Unió Europea ha sacsejat de valent la societat britànica i ja han sortit moltes veus contra el Brèxit. Les primeres a arribar ho van fer ahir des de les nacions històriques d'Escòcia i d'Irlanda del Nord. Totes dues van votar a favor de mantenir les relacions amb Brussel·les, però la decisió de marxar de la resta del país es va imposar, i les veus més nacionalistes ja van apostar per celebrar referèndums d'independència del Regne Unit i tornar-se a unir amb Europa.

Ahir al vespre ja hi va haver algunes concentracions a Edimburg a favor del segon referèndum escocès. Els participants asseguren que una de les conseqüències del vot contrari a la independència de l'any 2014 va ser la por imposada per Anglaterra de què sortirien la Unió Europea. Ara ha sigut el vot de la majoria dels anglesos els que han fet fora del bloc comunitari Escòcia, en contra de la seva voluntat.

Un milió de firmes per repetir el referèndum del Brèxit

Les reaccions proeuropees, però, no acaben aquí. Més d'un milió i mig de persones ja han firmat una sol·licitud a la web de govern britànic perquè l'executiu convoqui un segon referèndum. Al·leguen que cap de les dues opcions va assolir un 60% i que l'índex de participació no va assolir el 75%. El Brèxit es va imposar per un 51,9% enfront d'un 48,1 que va votar en contra, amb una participació del 72,2 %.

El sistema britànic obliga al parlament britànic a considerar la petició només amb 100.000 signatures.

La petició, que es pot consultar per àrees geogràfiques, mostra que els qui més ho han demanat són els londinencs, i també els habitants d'altres grans ciutats com Brighton, Oxford i Cambridge. Ciutats on ahir també van votar majoritàriament a favor de quedar-se a la Unió Europea.

100.000 persones, per la independència de Londres

Justament Londres és un altre dels principals focus contraris al Brèxit i que també portarà problemes als seus governants. Més de 100.000 persones ya han firmat una petició ciutadana perquè l'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, declari la capital independent i sol·liciti unir-se a la Unió Europea. La petició, impulsada pel londinenc James O'Malley i subscrita ja per 108.028 persones, constata que Londres és diferent de la resta del Regne Unit i, per tant, hauria d'escindir-se. "Londres és una ciutat internacional i volem romandre al cor d'Europa", afirma el text.

Ja l’any 2014, quan hi va haver el referèndum a Escòcia, una enquesta va mostrar que el 20% dels londinencs donava suport a un trencament entre la capital i la resta del Regne Unit. A principis d'aquesta setmana també la cadena britànica BBC es preguntava si el Brèxit podria provocar la demanda de Londres de marxar –en aquest cas– del Regne Unit. 

Vaga general dels treballadors europeus

Arran del referèndum de la UE i la decisió dels britànics de marxar de la UE, també alguns europeus que treballen al Regne Unit han decidit fer sentir la seva veu. Ho han fet convocant a trvaés de Facebook una vaga general pel proper dilluns dia 27. Actualment, més de 2 milions de ciutadans de la UE treballen al Regne Unit.

Els convocants es queixen de que tenen un "paper central en la societat del Regne Unit i l'economia", però que "ni un de sol de nosaltres va tenir l'oportunitat de votar sobre aquest assumpte". Demanen al govern que els asseguri que "les nostres vides no seran severament afectats pel resultat de la votació".