El Brèxit ha donat nous motius a Escòcia per tirar endavant un segon referèndum per separar-se d'Anglaterra i amenaça amb un Regne Unit encara més dividit. Dividit per la fràgil pau d'Irlanda del Nord però dividit, sobretot, per la qüestió escocesa i per la voluntat de les dues de continuar dins la Unió Europea.

I és que mentre que els britànics han decidit sortir de la Unió Europea amb gairebé un 52% dels vots, a Escòcia ha guanyat la permanència a la UE, amb un 62% -i només un 32% a favor- i, això també pot tenir efectes en la configuració interna del Regne Unit.

Aquesta situació que ha sacsejat Europa ha donat ales a la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que ja ha posat sobre la taula la possibilitat d'efectuar un segon referèndum d'independència com ja havia promès en el seu programa electoral per a les eleccions generals del 2015 -poc temps després que el No a la independència guanyés amb un 55% dels vots en el referèndum-, quan va dir que "hauria d'haver un canvi material i significatiu" per tornar a consultar els escocesos sobre independitzar-se del Regne Unit.

Camí del divorci

L'exprimer ministre escocès Alex Salmond ja va garantir que si la història del Brèxit acabava d'aquesta manera, Strugeon implementaria el programa electoral de l'SNP. I, probablement, així serà.

“Ens faran sortir de la UE en contra de la nostra voluntat”. Així s'ha referit al resultat del referèndum del Brèxit, contrastant-ho amb el fet que un dels arguments del No a la independència d’Escòcia era precisament l’amenaça de ser expulsats de la UE.

De fet, la primera ministra escocesa ja va suggerir durant la campanya que si el Regne Unit votava per sortir de la UE, i els escocesos apostaven per quedar-se, proposaria un nou referèndum independentista a Escòcia.

I aquest divendres ho ha constatat. Després de donar-se a conèixer els resultats, Sturgeon ha assegurat que el resultat escocès és "sòlid i inequívoc" i ha posat de manifest que el futur d'Escocia passa per la Unió Europea. En aquest sentit, la cap de l'executiu escocès ha convidat a pensar que es podria impulsar el segon referèndum sobre la independència. 

El recompte "deixa clar que els escocesos veuen el seu futur dins de la Unió Europea", va afirmar ahir la líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), una vegada que el 100% dels vots d'Escòcia han estat comptats, i va afegir que Escòcia es troba ara en una "situació antidemocràtica", ja que segons el resultat del referèndum, "Escòcia vol romandre a la UE i no ens deixen".

La seva solució és que el seu govern treballi per "donar efecte al que ha votat el poble escocès", en el sentit de "garantir que tinguem un lloc a la UE". De fet, ha assenyalat que treballarà per permetre un segon referèndum, "que tindrà lloc quan i si el parlament d'Escòcia així ho decideixi".

Escòcia només té un 8% de la població

Escòcia és molt més europeista que la resta del Regne Unit, però la seva visió ha influït poc en el resultat final del Brèxit. Anglaterra, molt més poblada, ha imposat la seva voluntat per davant d'Escòcia i també d'Irlanda del Nord, que han decidit votar per a la permanència en la Unió Europea.

Els vots dels escocesos en el referèndum d'aquest dijous només han suposat una petita part de vot total. La població escocesa només representa el 8% de la població del Regne Unit i és menys de la meitat dels habitants de la ciutat de Londres. Per tant, el que ha decidit el país ha afectat poc en el sentit del Brèxit en el conjunt de l'Estat.

Tot això pot fer reviure el sentiment independentista al nord de la Gran Bretanya i el govern nacionalista ja ha deixat clar que ho aprofitarà. Tanmateix, ara com ara, encara no hi ha una majoria suficient per guanyar un segon referèndum d'independència, segons els observadors.

Irlanda del Nord també amenaça

També a Irlanda del Nord, on els ciutadans han votat quedar-se a la UE en un 55,78%, ja han sortit veus partidàries de la ruptura. El president del partit irlandès Sinn Féin, Declan Kearney, ha manifestat aquest divendres que el resultat del referèndum sobre el 'Brexit' "canvia dràsticament el panorama polític a Irlanda del Nord".

Kearney ha assegurat que intensificaran la convocatòria d'un referèndum i ha afirmat que, amb aquesta votació, "el govern britànic ha perdut qualsevol mandat per representar el poble d'Irlanda del Nord". Sinn Féin vol la independència d'Irlanda del Nord unificada amb la resta d'Irlanda.

Mapa de vot al Regne Unit

El vot a favor del Brèxit no ha sigut unànime. Escòcia i Irlanda del Nord han votat clarament a favor de seguir units amb Brussel·les, mentre que Anglaterra i Gal·les ho han fet majoritàriament per marxar.

En blau els partidaris de quedar-se a la UE. En vermell els a favor del Brèxit