El Tribunal Constitucional d'Alemanya ha deixat en suspens la ratificació de la llei que autoritza la participació del país en el fons de recuperació europeu, dotat amb 750.000 milions d'euros, mentre sospesa una petició d'urgència que pretén bloquejar la legislació. El Bundestag havia aprovat dijous la participació alemanya al programa d’ajuts, i la decisió del TC implicarà d'entrada un endarreriment.

El retard permetrà als jutges estudiar si cal emetre una ordre preliminar en el cas, segons ha indicat el Tribunal Constitucional Federal en un comunicat. Aquesta mena de mesures no són infreqüents i la sentència provisional podria arribar en uns dies.

La decisió és el resultat d'una demanda que es va presentar divendres en nom del grup ciutadà Bündnis Bürgerwille, impulsat per un dels fundadors del partit ultra AfD, Bernd Lucke. Com a part de la demanda, el grup busca una resolució provisional que impedeixi l'entrada en vigor de la llei mentre el cas estigui pendent.

El pla d'estímul de la UE, que està dotat amb 750.000 milions, és la peça central de la resposta econòmica a la recessió provocada per la pandèmia. La Comissió Europea no podrà captar deute en els mercats de capitals per finançar aquest fons fins que la legislació subjacent hagi estat plenament ratificada en els 27 Estats membres; en el cas d'Alemanya això requereix la signatura del president, Frank-Walter Steinmeier, que el tribunal ha bloquejat ara com ara.

No obstant això, els fons no s'han de recaptar fins a finals del segon trimestre d'aquest any. És probable que el plet duri anys, però el tribunal podria permetre al president signar la llei, afegint alhora advertències que permetin a Alemanya retirar-se'n en última instància en cas d'una sentència adversa.

El Tribunal Constitucional alemany ja s'ha mostrat combatiu altres ocasions a l'hora de contrarestar l'expansió creixent de les competències de la Unió Europea a costa del poder de l'estat alemany. Fa poc ho va fer en la seva sentència sobre el programa de compra de bons del Banc Central Europeu el passat mes de maig, que va provocar un terratrèmol a l’estructura de poder entre Karlsruhe (seu del TC alemany), Berlín, Brussel·les i Luxemburg (seu del Tribunal europeu).

Del total de milions previstos del pla de recuperació, 140.000 milions està previst que siguin destinats a Espanya. El govern espanyol ha pressupostat per a aquest any 27.000 milions dels programes de recuperació europeus, i esperava començar a rebre bestretes a partir de l'estiu.