Encara es jutgen els crims del nazisme. Una dona de 97 anys ha estat condemnada per la justícia alemanya a dos anys de llibertat condicional per ser còmplice de 10.505 assassinats i 5 temptatives quan treballava de secretària al camp de concentració nazi d'Stutthof, situat a territori polonès. En aquell moment, la condemnada Irmgard Furchner tenia entre 18 i 19 anys. Gairebé vuit dècades després i amb dia del judici molt a prop, la dona va intentar fugir de la justícia alemanya amb taxi des de la residència de gent gran on vivia, i finalment va ser arrestada. Unes 65.000 persones van morir al camp de concentració d'Stutthof durant l'holocaust, bé assassinades a mans dels nazis, per malaltia o per malnutrició. Va ser el primer camp de concentració construït fora d'Alemanya i l'últim a ser alliberat per les forces soviètiques durant la Segona Guerra Mundial.

Condemnen la secretaria nazi Irmgard Furchner

L'Audiència Provincial d'Itzehoe ha respost així a la petició de la Fiscalia de dos anys de llibertat condicional per a la nonagenària, mentre que la defensa havia sol·licitat la seva absolució. Després d'un total de 40 dies de judici, el jutge ha condemnat l'acusada Irmgard Furchner, de 97 anys, per complicitat en assassinat en més de 10.505 casos, així com per complicitat en temptativa d'assassinat en altres cinc, segons informa la cadena pública regional NDR. En uns 14 mesos, els expedients del judici han acumulat unes 3.600 pàgines, a les quals se sumen una memòria USB amb uns dos mil actes d'interrogatori. Catorze testimonis van prestar declaracions, vuit d'ells supervivents del camp de concentració d'Stutthof. El judici, l'inici del qual va haver de posposar-se després que l'acusada es fugués, va arrencar finalment el 19 d'octubre de l'any passat.

Entre març i abril va quedar interromput per malaltia de l'acusada i tant els supervivents com els seus advocats temien que la nonagenària no tornés més al tribunal; no obstant això, es va recuperar i el procés, el primer d'aquest tipus contra un empleat civil, es va poder reprendre el 26 d'abril. L'acusada va treballar entre juny de 1943 i abril de 1945, dels 18 als 19 anys, en qualitat d'empleada civil com a taquígrafa i mecanògrafa de la comandància en el camp nazi prop de Gdansk. A causa de la seva edat en el moment dels crims, la fiscal va exigir una sentència sobre la base de la llei que regula la responsabilitat penal dels menors i que, segons el cas, s'aplica fins als 21 anys de l'acusat. La fiscalia va expressar el seu convenciment que amb el seu treball d'oficina, Furchner va contribuir a garantir el funcionament del camp i que amb la seva labor voluntariosa va constituir un important suport per al comandant del camp i els seus ajudants.