El principal acusat pels atemptats terroristes de 2015 a París i Saint-Denis, Salah Abdeslam, ha estat condemnat aquest dimecres a una pena de reclusió perpètua sense possibilitat de llibertat condicional. Així ho ha decidit el Tribunal Penal de París, que també ha condemnat un altre dels principals acusats, Mohammed Abrini, a cadena perpètua amb un compliment mínim de 22 anys. Abdeslam va ser l'únic supervivent dels nou membres de la cèl·lula que va cometre els atemptats, mentre que Abrini formava part del grup que viatjo des de Brussel·les a París per executar-los, encara que a última hora va renunciar a participar. "La culpabilitat de Salah Abdeslam com a coautor dels fets ha quedat establerta", ha assenyalat el president del tribunal, Jean-Louis Periès, en llegir la sentència. D'altra banda, el tribunal ha rebutjat la línia de defensa d'Abdeslam, que va assegurar que no va accionar "per humanitat" el seu cinturó d'explosius en un bar, com tenia previst. Al seu lloc, els jutges han considerat que el dispositiu no va esclatar simplement perquè va fallar.

Cadena perpètua pels atemptats del Bataclan

Abdeslam va assistir als perpetradors dels atacs de 2015 llogant-los el transport i l'allotjament i conduint-los a la sala de concerts Bataclan. Els altres acusats en el marc d'aquesta instrucció han estat condemnats a penes que oscil·len entre la cadena perpètua fins a quatre anys de presó. Dues d'aquestes perpètues van ser per a alguns dels sis acusats dels quals se sospita que van morir combatent a Síria per Estat Islàmic. Es tracta donin els germans francesos Fabien i Jean-Michel Clain, convertits a l'islam més radical abans de partir a terra sirià. Entre els presents, el tribunal no ha imposat les peticions de cadena perpètua sol·licitades per a uns altres tres reus, que al seu lloc han estat sentenciats a 30 anys de presó.

Atemptats de París el 2015

El tribunal ha declarat culpables als 20 acusats que durant gairebé deu mesos han comparegut davant de la justícia francesa per la seva implicació en els atemptats gihadistes del 13 de novembre de 2015 que van causar 130 morts i centenars de ferits a la capital francesa i els seus voltants. En 19 dels casos, el tribunal va declarar culpables per tots els càrrecs per qui estaven imputats, i en l'últim d'ells no ha retingut una de les inculpacions, la de terrorisme. Amb tots els autors materials morts en la mateixa nit dels atemptats (immolats amb cinturons explosius o per trets dels policies), tret d'Abdeslam tots els altres han estat jutjats pel seu diferent nivell de participació en la concepció, preparació i suport als membres dels comandos. Després de la sentència d'aquest dimecres, els condemnats tenen un període de deu dies per presentar apel·lació.