La Comissió Europea (CE) vol que es reforcin les interconnexions energètiques entre França i L'estat espanyol, tot desenvolupant els projectes elèctrics existents i creant també noves infraestructures per aprofitar les terminals de gas natural liquat (GLN) de la península, que en el futur servirien també per a transportar hidrogen. "Continuarem secundant i animant les autoritats espanyoles i franceses a accelerar l'execució dels tres projectes existents d'interès comú (...) amb l'objectiu d'augmentar la capacitat d'interconnexió entre la península Ibèrica i França", ha afirmat a Efe un portaveu de la Comissió Europea. Amb tot, la Comissió ha volgut desvincular la seva posició de les declaracions del canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, que s'ha pronunciat a favor d'un gasoducte aquest dijous, perquè l'opinió de la UE ja va quedar reflectida en el pla Repower EU presentat el passat mes de maig per a reduir dràsticament la dependència amb Rússia.

Aragonès ja ha dit que sí

Davant la proposta del govern espanyol, que ha dit que l'enllaç del Midcat podria estar llest en "vuit o nou mesos", i l'encoratjament dels membres de Junts al Govern, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja s'ha mostrat a favor del projecte. Ho ha dit en un missatge publicat a Twitter aquesta tarda, on ha assegurat que "feia mesos" que reivindicaven la represa del gasoducte. Després de celebrar l'interès mostrat per Scholz enmig de la crisi energètica a Europa, i que Catalunya sigui "estratègica" per pal·liar-la, sembla que Aragonès només ha posat una condició per acceptar el tracte amb els alemanys: "És imprescindible que la CE hi doni suport i finançament". El missatge d'Aragonès, publicat a les seves xarxes socials, ha coincidit amb unes declaracions de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, qui ha subratllat que "Catalunya té un valor estratègic" en el subministrament d'energia i ha celebrat que ara Europa "comença a entendre que no pot mirar només cap al nord" perquè "és important diversificar".

Diversificar el subministrament

La mateixa font de la CE consultada per Efe ha afegit que "les inversions addicionals per connectar les terminals d'importació de GNL a la península Ibèrica i la xarxa de la UE a través d'una infraestructura llista per a l'hidrogen poden contribuir encara més a diversificar el subministrament de gas en el mercat intern i ajudar a aprofitar el potencial a llarg termini de l'hidrogen renovable". A més d'accelerar les connexions elèctriques entre la península i la resta de la UE, Brussel·les ja va assenyalar a l'inici de la crisi que era "essencial" construir nova infraestructura de gas entre l'Estat i França que en el futur serveixi per a transportar hidrogen net des de la península i des d'Àfrica cap a Europa, que juntament amb l'electricitat renovable és la gran aposta energètica de la Comissió.