Ja fa anys que sentim que el sector de l'hidrogen verd serà un dels puntals de l'economia del futur arreu del món. Davant d'aquests avisos, Catalunya va decidir invertir i reforçar el sector i ja s'estan començant a recollir els primers fruits, ja que aquest dimarts el Departament d'Empresa i Treball ha assegurat que l'hidrogen ja factura uns 426 milions d’euros l'any i compta amb la presència de 140 empreses al llarg de la seva cadena de valor que generen més de 1.300 llocs de treball. Aquestes dades s'extreuen de l'últim informe d'ACCIÓ, L’hidrogen verd a Catalunya, que radiografia aquest sector i àmbit econòmic per primer cop a Catalunya i que s’ha presentat aquest dilluns en una jornada que ha comptat amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

En la seva intervenció, Castellanos ha destacat que l’hidrogen és un sector estratègic pel país i un element clau per assolir un model energètic sostenible, distribuït i descentralitzat, un dels principals objectius de la legislatura per al Govern. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha afegit que “Catalunya té una concentració única de factors que la fan particularment adequada per al seu desenvolupament, com un lideratge indiscutible en el sector químic, una base industrial sòlida i les capacitats tecnològiques i de coneixement per desplegar aquest vector d’energia”.

A més, l’informe d'ACCIÓ, que és la primera radiografia de l’ecosistema de l’hidrogen que s’ha fet a Catalunya, apunta que el 61% de les empreses del sector es dediquen al procés de transformació de l’hidrogen, mentre que un 23% ho fa en la seva fase de producció. Alhora, es tracta d'un sector altament exportador perquè més de la meitat dels casos venen part del seu producte a l'estranger i el 58% d'aquestes facturen més de 10 milions d’euros l'any i, per més inri, un 82% del total d’empreses d’aquest àmbit ja factura més d’un milió d’euros.

L’estudi també remarca altres elements que fan de Catalunya un entorn propici al desplegament de l’ecosistema de l’hidrogen, amb vuit centres tecnològics i de recerca que investiguen sobre aquest element, a més de nou universitats que n’ofereixen formació. D’altra banda, fins a 31 entitats catalanes han estat capaces de captar 13 milions d’euros en fons europeus de l’Horizon 2020 vinculats a projectes de desenvolupament i implantació de solucions relacionades amb l’hidrogen. En aquest sentit, Catalunya també està implicada en diverses iniciatives per a l’impuls d’aquest element, com la Hydrogen Europe, el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre o la Vall de l’Hidrogen de Catalunya.

Un sector clau per a la descarbonització

Cal apuntar també que el sector està experimentant un paper creixent en els plans d’administracions i empreses en un context de transició cap a models climàticament neutres és deu al fet que es tracta d’una matèria primera per a processos industrials, per exemple a l'hora de desenvolupar fertilitzants, en refineries o en la indústria química, i, alhora, que es pot produir a partir de diversos elements abundants com el gas natural, el carbó, l’aigua o les fonts d’energies renovables. A més, també cal tenir en compte que el fet de ser l’element químic més lleuger de l’univers i que, en condicions normals, es trobi estat gasós, incolor i inodor, el fa especialment atractiu, per exemple, en la transformació de la indústria. A més, l’hidrogen compta amb el contingut energètic més alt en comparació amb els combustibles comuns en pes, aproximadament tres vegades més que el gasoil, el gas natural o el bioetanol.

Alhora, cal recordar també que la Unió Europea vol convertir-se en el primer continent climàticament neutre l’any 2050, per a la qual cosa impulsa una estratègia pròpia per al desenvolupament de l’hidrogen verd. Aquest element pot jugar un paper cabdal en la descarbonització de l’economia i, especialment, en la transformació de la indústria. De fet, segons l’estudi d’ACCIÓ, l’hidrogen verd pot resultar element clau per a la sostenibilitat en sectors tan diversos com la mobilitat, la construcció, l’energia o la mateixa indústria. L’informe apunta que l’hidrogen verd ofereix oportunitats de negoci en un entorn cada cop més conscienciat climàticament i per la seva capacitat d’aplicació des de les infraestructures fins a les smart cities o els processos productius. A més, és un estímul a la innovació tecnològica pels reptes que implica el desenvolupament de la seva cadena de valor en les fases de producció, transport, adaptació, conservació i seguretat.