Imitant els camioners antivacunes canadencs, que han ocupat amb els seus vehicles el pont Ambassador que uneix Detroit (EE. UU.) amb Ottawa (Canadà) i han provocat un col·lapse en el pas fronterer terrestre més transitat de tot Amèrica del Nord, els francesos van intentar ahir col·lapsar París amb l'anomenat comboi de la llibertat, però el seu intent s'ha quedat en fracàs. Un fort desplegament policial ha evitat que antivacunes vinguts de tot França paralitzessin la capital del país com a protesta contra les mesures restrictives per la pandèmia. Des que va entrar en vigor el passaport covid, França ha estat l'epicentre de moltes manifestacions contra la gestió de la pandèmia. Aquestes s'han intensificat des que el president Emmanuel Macron assegurés que tenia la intenció de "fotre" als no vacunats, imposant més mesures.

673d9cc636128cbb6130469561897f54528ecefdwFort desplegament policial a prop de l'Arc de Triomf / Efe

Centenars de vehicles esperaven als afores de París des de la nit de divendres i a primera hora del matí de dissabte van començar a entrar a la ciutat amb la intenció de paralitzar el centre urbà, encara que la Prefectura havia prohibit qualsevol mena de manifestació. Alguns dels conductors van ser detinguts pels controls aixecats pels agents, però també molts van aconseguir superar-los i arribar als Camps Elisis. En aquest emblemàtic punt parisenc, escenari de les manifestacions de les "armilles grogues" anys enrere, encara hi havia més presència policial. Els antivacunes van aconseguir el seu objectiu durant més de dues hores: paralitzar el trànsit en aquesta zona de la ciutat. Així i tot, en tot moment van estar envoltats per agents antiavalots. El desplegament ha estat impressionant: 7.200 efectius blindats i amb material pesat per evitar que bloquegessin la ciutat. A cop de màquina excavadora, la policia va anar apartant els vehicles dels manifestants, que van continuar la seva protesta a peu.

La manifestació d'ahir va ser pacífica, sense que cap dels manifestants resultés ferit, a excepció del tram final, quan la policia va recórrer als gasos lacrimògens, fet que va provocar enfrontaments.

Diferents punts

A diferència del Canadà, on la policia no ha pogut començar a desallotjar els camioners fins a gairebé dues setmanes després que comencés la seva protesta, que s'ha acabat convertint en un problema d'Estat i ha posat contra les cordes al primer ministre Justin Trudeau (amb trucada del president Joe Biden inclosa), a París, hores després de la protesta dels antivacunes, els turistes han tornat a omplir el passeig dels Camps Elisis poques hores després de les manifestacions. En l'únic que se semblaven les dues protestes era en el gran desplegament policial.

En canvi, en altres punts de la ciutat, la situació va ser més tensa. Per exemple, a la plaça d'Itàlia, al sud de París, on altres membres dels "combois de la llibertat" es van donar cita i van tenir friccions més violentes amb els policies. D'altra banda, al Palau Reial, a prop del museu de Louvre, els assistents a aquesta protesta a l'estil canadenc van compartir espai amb el grup ultradretà dirigit per Florian Philippot que cada dissabte es manifesta contra les vacunes des de fa mesos. En total, mig centenar de persones van ser detingudes, unes 200 de multades i diversos centenars de vehicles detinguts a les portes de la capital.

Macron crida a la calma

Des de l'Elisi, se seguia amb molta atenció aquest moviment, quan només falten dos mesos per a la primera volta de les eleccions presidencials. En elles, encara que Macron no ha anunciat oficialment la seva candidatura, apareix com a favorit. Per això, en les últimes hores s'ha vist obligat a donar una imatge de fermesa però sense impedir el dret de manifestació dels ciutadans ni actuar de forma agressiva. D'altra manera, podria haver provocat noves protestes. Hores abans, Macron havia fet una crida a la calma, reconeixent que entén l'afartament de la ciutadania per la pandèmia i les restriccions dos anys després.