La fi del bloqueig en el pont Ambassador, principal pas terrestre del Canadà amb els Estats Units, sembla més a prop. El col·lapse ha estat provocat per camioners antivacunes i ha estat el Govern dels EUA qui ha començat a pressionar al de Justin Trudeau perquè mobilitzi efectius policials per començar amb el seu desallotjament. En una trucada aquest mateix divendres, el primer ministre ha assegurat al president nord-americà, Joe Biden, que posarà fi a aquest bloqueig del pont Ambassador, que uneix la localitat canadenca de Windsor amb Detroit. Després d'aquesta conversa, Trudeau va assegurar en roda de premsa que "perquè ningú no s'equivoqui, la frontera no pot continuar tancada i no ho estarà".

La indústria de l'automòbil, molt afectada

En la mateixa línia, el primer ministre va advertir que "totes les opcions estan sobre la taula, perquè aquestes accions il·legals han d'acabar i acabaran". Aquest divendres, la presència policial ja ha augmentat a Windsor, on ha arribat un gran nombre d'agents. El pont Ambassador és el pas fronterer terrestre internacional més transitat a Amèrica del Nord i una ruta molt important per als fabricants d'automòbils de Detroit. El seu bloqueig ha aturat part de la producció i les autoritats de la zona intenten limitar els danys econòmics sobre aquesta indústria.

Però no només els treballadors de l'automòbil estan sent perjudicats per aquesta situació que també està causant greus perjudicis a sectors claus de l'economia dels dos països com, la manufactura industrial i l'agricultura. En aquest sentit, Trudeau va reconèixer davant de la premsa que el tancament d'aquest i altres passos suposa "una greu preocupació" per als Governs del Canadà i dels EUA, sobretot pel seu impacte al sector de l'automoció. Per això, un magistrat del Tribunal Superior de la província d'Ontario ha revisat la sol·licitud presentada per l'Associació de Fabricants de Components de l'Automòbil del Canadà perquè ordeni la fi del bloqueig i ha donat un ultimàtum als camioners perquè abandonin el pont Ambassador.

Vacunació obligatòria

Per la seva part, els hospitals de Windsor s'han declarat en alerta davant de la possibilitat que es produeixi un "codi taronja", que és quan hi ha un elevat nombre de víctimes, mentre que Ontario ha declarat l'estat d'emergència pel bloqueig i l'ocupació del centre d'Ottawa.

A mitjans de gener, el govern canadenc va impulsar la vacunació obligatòria per als camioners que creuen freqüentment els Estats Units, un país on aquesta mesura va arribar unes setmanes després. El gremi va respondre amb indignació a aquesta decisió i els transportistes es van desplaçar amb els seus camions per rebutjar-la, amb el suport de diferents grups. Encara que la protesta per la vacunació obligatòria també ha arribat a altres ciutats importants, com Quebec o Toronto, fa dues setmanes que Ottawa està paralitzada pels camioners. En total, hi ha uns 400 camions i centenars de persones.

Missatges des de l'exèrcit

En aquesta situació, Justin Trudeau no només rep la pressió dels Estats Units sinó que a més està sent assenyalat pels transportistes com el culpable de la situació. En declaracions a Efe, Michael, un manifestant, ha assegurat que aquesta ocupació no acabarà fins que "el tirà feminista", en referència a Trudeau, sigui desallotjat del Govern. "Els vull veure a tots davant dels tribunals", va afegir assenyalant el Parlament canadenc, que es troba molt a prop del pont.

Donis de l'Exèrcit, el major Stephen Chledowski, ha difós un vídeo per les xarxes socials acusant el Govern del Canadà de "tirania" i els polítics de traïdors. En l'enregistrament, de més de set minuts, Chledowski, vestit amb uniforme militar, ataca a les autoritats canadenques, repeteix desinformació sobre les vacunes contra la covid-19 i insta altres soldats i a les forces policials a lluitar contra el Govern de Trudeau i els Executius provincials.

Després de l'aparició del vídeo, les Forces Armades van anunciar l'obertura d'una investigació al major, després d'haver obert indagacions similars sobre altres soldats. El Departament de Defensa ha assenyalat que les investigacions en marxa inclouen les d'un soldat de les forces especials que va desplegar una pancarta en suport als manifestants i un membre de la Força Aèria que recentment va penjar a Twitter un vídeo de suport a les protestes.