El nou govern d'Israel que tancarà l'era de Benjamin Netanyahu, la més llarga fins ara en un primer ministre, presenta novetats molt curioses. Aquestes en són algunes:

- Per primer cop el primer ministre portarà quipà (el petit barret hebreu)

D'aquesta manera ho farà Naftalí Bennett, líder de Yamina, que assumirà el càrrec de primer ministre els dos primers anys. Els laboristes que van ser els artífexs de la independència d'Israel el 1948, començant per David Ben Gurion, no la duien en la vida quotidiana, i tampoc ho van fer els primers ministres del Likud, començant per Menahem Beguín. Bennet, en canvi, serà el primer sionista religiós que accedeix al càrrec.

- Per primer cop un partit àrab israelià entrarà al govern

Fins ara hi havia partits àrabs a la Knésset, el Parlament israelià, però ara serà el primer cop que entraren al govern. Aquest serà el cas de la formació integrista Raam, tot i que encara no se sap amb quina intensitat serà. El partit sionista d'esquerres Meretz és segur que tindrà un ministre àrab musulmà, Issawi Frej, que ocuparà la cartera de Cooperació Regional. No és el primer cop que hi ha un ministre musulmà, perquè el primer va ser a principis del 2000 un membre del laborista Avodà, la formació sorgida de l'històric Mapai de Ben Gurion.

- Likud i els partits jueus ortodoxos s'asseuen a l'oposició per primer cop en 25 anys

Si el pacte de 8 partits prospera, serà el primer cop que el Likud i els partits jueus ortodoxos passen a l'oposició en els darrers 25 anys. Benjamin Netanyahu haurà estat en el càrrec de primer ministre 12 anys consecutius, i haurà superat Ben Gurion, que va ocupar el càrrec en dues ocasions. El Likud és el partit més gran d'Israel, i té actualment 30 escons. És un partit de centredreta i amb forta implantació en el vot mitzrahí, dels jueus humils que provenen de països àrabs, especialment els d'origen marroquí, amb gran presència en localitats com Beer Sheva. 

- Arriba l'oportunitat per Iesh Atid, el partit més obertament laicista

El líder de Iesh Atid, Yair Lapid, serà el primer ministre d'aquí a dos anys, i això situa a la formació centrista obertament laicista amb una oportunitat. Iesh Atid es va col·locar en segona posició a les eleccions, després del Likud, amb 17 diputats, davant el retrocés que pateix l'esquerra tradicional laborista. Un punt central del seu programa és que els haredim (ortodoxos) facin el servei militar. No és obligatori per a ells, perquè Ben Gurion va pactar amb els ortodoxos que donessin suport a la independència el 1948 a canvi d'aquesta no implicació.