La cimera d'Àsia Oriental, on coincideixen els Estats Units i Rússia, que s'ha celebrat aquest diumenge a Nom Pen, ha acabat sense comunicat conjunt per diferències sobre la guerra a Ucraïna. El ministre rus d'Exterior, Serguei Lavrov, va confirmar l'absència de consens per publicar un document després de la cita, que aquest any organitza Cambodja en paral·lel a la reunió de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) i els seus principals socis.

"No hi va haver acord. Els Estats Units i els seus aliats insisteixen a (incloure) un llenguatge inacceptable en relació amb la situació a Ucraïna. Pels quals es publicarà un comunicat de la presidència", va avançar Lavrov, en roda de premsa, en referència a les suposades referències que Washington buscava afegir al document sobre la guerra a Ucraïna després de la invasió russa.

Què és l'ASEAN?

La cimera de l'Àsia Oriental ha reunit els líders de l'ASEAN amb socis externs com la Xina, els Estats Units, Rússia, l'Índia, el Japó, Austràlia i la Unió Europea, que hi va anar com a convidada. La reunió ha ajuntat a la mateixa sala Lavrov, que hi hauria assistit davant l'absència del president rus, Vladímir Putin, amb el president dels EUA, Joe Biden, el primer ministre xinès, Li Keqiang, i el president del Consell Europeu, Charles Michel. En un ambient de divisió i a porta tancada, s'esperava que la reunió estigués dominada per la guerra d'Ucraïna, la crisi energètica i alimentària i la rivalitat entre la Xina i els EUA, entre altres assumptes.

El primer ministre cambodjà, Hun Sen, el país del qual presideix aquest any l'ASEAN, va assenyalar abans de la reunió que era conscient de les divisions, però que també tenia confiança que es poden assolir acords per construir una regió "més pacífica, harmoniosa i pròspera".

L'ASEAN, fundada el 1967, està formada per Brunei, Cambodja, Indonèsia, Laos, Malàisia, Filipines, Singapur, Tailàndia, Vietnam i Birmània (Myanmar), encara que aquesta última no compta amb representant en aquesta cimera perquè la junta militar ha estat vetada.

A les portes del G20

La cimera del G20 se celebrarà a Bali del 15 al 16 de novembre. La presidència d'Indonèsia va començar l'1 de desembre del 2021, liderant fins al quart trimestre de 2022. La reunió dels 20 s'havia de celebrar inicialment el 2023, però com que el país ocuparà la presidència de l'ASEAN l'any vinent, l'Índia, que estava programada per celebrar la cimera l'any 2022, va acordar intercanviar la presidència amb Indonèsia. 

Cimera del G20 a Bali: punts clau i tot el que has de saber sobre la reunió

El lloc de celebració de la reunió del G20 és peculiar. A causa de la pandèmia de la covid-19, l'economia de Bali, que depèn moltíssim del turisme, es va veure molt afectada. En aquest sentit, es va decidir que la principal seu de la cimera fos a l'Hotel Apurva Kempinski de Nusa Dua. 

El context també és complicat. Els països s'enfronten a una inflació contínua, superior a l'esperada. Les condicions financeres són més estrictes amb el conflicte de Rússia amb Ucraïna, la pandèmia de la covid i també el desequilibri entre l'oferta i la demanda. En aquest sentit, el cost de la vida també està sota fortes pressions, a causa del preu dels aliments i també de l'energia.

 

Imatge principal: el president dels EUA, Joe Biden, i el primer ministre australià, Anthony Albanese, en un moment distès de la cimera / Efe