La central nuclear de Zaporíjia fa dies que està en el punt de mira. Ara, ha aparegut un nou vídeo on es pot veure que vehicles militars russos estarien dins la sala de turbines connectada a un reactor nuclear de la planta, on la intensificació dels bombardejos ha fet créixer la por d'un desastre nuclear. Segons afirma la CNN, que hauria geolocalitzat el vídeo i n'hauria confirmat la seva autenticitat, hauria començat a circular aquest dijous, tot i que no se sap quan es va difondre per primera vegada. Les imatges mostren una de les sis sales de turbines ubicades al costat occidental de la planta nuclear, al sud-est d'Enerhodar. Cada sala de turbines està connectada i construïda en un gran edifici que alberga un reactor nuclear. Els vehicles que s'hi veuen sembla que podrien ser camions militars russos, que es troben a uns 130 metres del reactor. Al mateix vídeo es veuen almenys cinc vehicles, un clarament marcat amb un símbol d'una Z, convertit ja en símbol de la guerra per les tropes russes

Moscou ha dit que l'únic equip militar a la planta està relacionat amb tasques de guàrdia i vigilància. El Ministeri de Defensa rus ha afirmat, aquest dijous, que a les imatges es veu que les "armes, especialment pesades, no es col·loquen a la zona de l'estació". Tant Rússia com Ucraïna s'han acusat mútuament d'amenaçar-se amb terrorisme nuclear. Però, quines són les probabilitats que hi hagi un segon Txernòbil?

Hi podria haver un Txernòbil 2?

La central nuclear de Zaporíjia és, ara per ara, la més gran d'Europa i ha estat sota control rus des del passat mes de març. Ara, però, des de fa unes setmanes els atacs a la central s'han intensificat. Això ha fet que els temors sobre un possible nou desastre nuclears siguin més vius que mai.

Per ara, els experts s'han limitat a intentar rebaixar el nerviosisme d'Europa i són especialment cautelosos amb la catàstrofe nuclear de Txernòbil. "No és gaire probable que aquesta planta pateixi danys", explicava a la mateixa CNN Leon Cizelj, president de la Societat Nuclear Europea. "En el cas molt improbable que ho sigui, el problema radioactiu afectaria principalment als ucraïnesos que viuen a prop", i no s'estendria per l'Europa oriental, com va ser el cas de Txernòbil. "Si fem servir l'experiència passada, Fukushima podria ser una comparació del pitjor dels casos", destacava. Així, la comparació destaca que podria produir-se un col·lapse greu, però més localitzat. 

Què està passant a la planta nuclear de Zaporíjia?

Durant les últimes setmanes, hi ha hagut incendis a la planta nuclear de Zaporíjia. Les flames haurien malmès una instal·lació d'emmagatzematge en sec, on es guarden alguns contenidors de combustible nuclear usat a la planta, així com detectors de monitoratge de radiació, segons destaca la companyia d'energia nuclear d'Ucraïna, Energoatom. El 5 d'agost també hi va haver algunes explosions al quadre elèctric que van provocar un tall d'energia i el reactor va ser desconnectat de la xarxa elèctrica, explicava l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) de les Nacions Unides. El director general de l'OIEA, Rafael Mariano Grossi, va alertar de la situació "alarmant". 

Kíiv ha destacat en diverses ocasions que les tropes russes hi amaguen armament per fer-lo servir per atacar des d'allà, sent coneixedors que Ucraïna no pot contraatacar sense córrer el risc de tocar algun dels sis reactors de la planta. L'OIEA ha intentat en nombroses ocasions visitar la planta, però de moment, tots els intents han estat denegats. 

Les plantes nuclears utilitzen una sèrie de sistemes auxiliars de seguretat, com ara generadors dièsel i connexions a la xarxa externa, per mantenir freds els reactors. Zaporíjia també fa servir un estany d'aspersió, un dipòsit on es refreda l'aigua calenta de l'interior de la planta. Si aquests sistemes fallessin, el reactor nuclear s'escalfaria ràpidament i provocaria una fusió nuclear. Aquest seria el pitjor dels casos, van dir els experts. Però si bé seria desastrós a escala local, van explicar que no tindria un gran impacte a Europa en general.

 

Imatge principal: un bomber sobre la runa d'un edifici caigut per un bombardeig a Khàrkiv / Efe