Centenars de refugiats es congreguen aquest divendres a Istanbul per agafar autobusos rumb a la frontera amb Grècia, amb el somni de poder creuar cap a la Unió Europea (UE) donada la recent escalada de tensió amb la guerra del nord-oest de Síria.

Fins al migdia, cinc busos han partit amb destinació a Edirne, la principal ciutat fronterera a unes 4 hores de distància, però un degoteig constant de refugiats ha format una aglomeració humana a l'avinguda de Vatan, a prop del centre històric d'Istanbul.

Però no es disposa d'informació concreta sobre qui organitza aquests viatges, ni si realment se'ls deixarà entrar a la UE. "Hem d'anar tots a Edirne, reunir-nos allà i formar una gran caravana humana per entrar a Grècia junts", proposa Anas, un jove sirià de Damasc, que admet desconèixer què vindrà després.

"No s'ha de passar de forma individual, ens hem de reunir i entrar alhora, i després continuar a Salònica i a Europa", agrega. Des de la mitjanit de dijous es va difondre en xarxes socials la notícia que un alt càrrec del Govern turc havia assegurat que durant 24 hores s'obriria la frontera amb Grècia.

Refugiats sirians surten d'Istanbul efe

Refugiats sirians surten d'Istanbul / EFE

Oberta la frontera amb Grècia

El rumor corria com la pólvora i, ben aviat ja esperaven grans autobusos blancs, llogats a una agència de viatges, a pocs centenars de metres de la Direcció General de Migracions de Turquia, en el centre d'Istanbul, encara que ningú no sap qui els proporciona. "Són gratis", confirma una jove siriana que sembla coordinar la multitud. "No són governamentals", aclareix. Qui els envia? "Activistes", respon, sense voler detallar més.

L'única postura oficial la va expressar divendres a la matinada Ömer Çelik, portaveu del governant partit islamista Justícia i Desenvolupament (AKP), qui va assegurar que Turquia "ja no podrà retenir als refugiats".

Çelik va relacionar aquest canvi d'actitud amb l'atac que van patir ahir a la nit les tropes turques estacionades a la zona d'Idlib, al nord-oest de Síria, en el qual han mort almenys 33 soldats turcs. "La nostra política de refugiats és la mateixa d'abans, però estem ara en una situació en la qual ja no podem retenir els refugiats", va dir el portaveu de l'AKP.

Gairebé una hora més tard, el rumor d'una obertura de fronteres no es va difondre per xarxes de comunicació en àrab, citant els interessats en anar a Europa en el centre d'Istanbul. Nombrosos refugiats sirians residents en altres províncies assenyalen a les mateixes xarxes la seva intenció de traslladar-se a Istanbul per apuntar-se a la "caravana de l'esperança", demanant consell per anar des de llocs tan allunyats com Antioquia a la frontera turcosiria.

D'altres, tanmateix, dubten. "Vale, entrarem a Grècia, però després què? algú sap què farem després?", es pregunta un home que ha acudit al lloc de partida dels autobusos però no té clar encara si anar a recollir a la seva família i posar-se a la cua o renunciar a un futur incert.

REFUGIATS EFE

Refugiats sirians esperen un autobús per sortir de Turquia / EFE