França i el Regne Unit han decidit posposar la visita del rei d'Anglaterra, Carles III, al país gal per les protestes i els disturbis per la reforma contra les pensions, segons ha confirmat aquest divendres l'Elisi en un comunicat. Carles III havia d'iniciar diumenge un viatge de tres dies que començava a Bordeus, una de les ciutats més afectades pels disturbis, i on fins i tot s'ha incendiat l'entrada de l'ajuntament. El rei anglès també havia de visitar París per un sopar a l'Elisi, i els sindicats en vaga havien avisat que no s'instal·larien catifes vermelles. Segons l'Elisi, la decisió s'ha pres per poder rebre el monarca britànic "en les condicions que corresponen" a la relació "d'amistat" entre França i el Regne Unit. En un comunicat, l'equip del president francès també ha informat que la decisió l'han pres París i Londres després d'una trucada entre Emmanuel Macron i Carles III aquest divendres al matí. 

burdeus protestes frança pensions europa press
Façana de l'ajuntament de Burdeus / Europa Press

El monarca britànic tenia previst viatjar a França del 26 al 29 de març, en la primera visita d'Estat a un altre país des que va assumir la corona el setembre del 2022. A més de París, on seria rebut amb tots els honors, l'agenda també incloïa una escala a Bordeus. El viatge es va conèixer a principis de març i incloïa una segona parada a Alemanya, que en principi continua en vigor. 

Més de 450 detinguts

Els aldarulls registrats durant les protestes convocades han acabat a tot França amb més de 450 detinguts, segons ha informat el ministre d'Interior, Gérald Darmanin, que ha denunciat actes de violència contra membres de les forces de seguretat i béns públics. En concret, el Ministeri té constància de 457 arrestos, un altre cop amb París com el principal epicentre de la novena jornada d'aturades massives. Només a la capital s'han registrat més de 900 incendis, ha explicat Darmanin en una entrevista aquest divendres a la cadena CNews. Precisament el ministre de l'Interior, deia aquest divendres a primera hora del matí que el país estava preparat per rebre la visita del monarca anglès, fet que finalment s'ha decidit que no passi.

Al ministre l'amoïna la "radicalització" observada en certs grups, ja que si bé l'àmplia majoria dels manifestants van protestar de manera pacífica contra les reformes, les autoritats han estimat que entre 1.000 i 1.500 individus han protagonitzat incidents a París. Darmanin també ha dit que 441 policies i gendarmes han estat ferits. No obstant això, ha promès que se sancionarà qualsevol excés que hagin pogut cometre de manera "individual" els agents i ha anunciat que ja hi ha obertes onze investigacions.

El Govern francès, per boca també del president, Emmanuel Macron, ha condemnat la violència en les manifestacions, que els darrers dies ha empitjorat arran de l'aprovació parlamentària d'una reforma que planteja, entre altres mesures, elevar a 64 anys l'edat de jubilació i ampliar el període de cotització per cobrar la pensió. Els sindicats, mobilitzats en bloc des del mes de gener, han advertit que continuaran amb les aturades.