Els contraris a la reforma de les pensions impulsada pel president francès, Emmanuel Macron, han protagonitzat aquest dijous la novena jornada de protestes, amb escenes de gran duresa a París i en altres localitats franceses, que es van saldar amb 457 detencions i 441 agents ferits. Malgrat que passen els dies des que Macron va aprovar per decret elevar la jubilació dels 62 anys als 64, la mobilització no sembla minvar i els CRS antiavalots actuen al límit.

Els sindicats francesos han protagonitzat aquest dijous una nova jornada de bloquejos, que ha provocat que les refineries hagin quedat paralitzades i que s'hagin cancel·lat el transport públic. La interrupció del subministrament de les refineries ha fet créixer la preocupació per l'escassetat de combustible per als avions als aeroports de París, i és un maldecap que se suma a la llista creixent de problemes, als quals cal sumar els munts d'escombraries que s'han acumulat a París. La situació és tan preocupant que està en dubte la visita d'estat que havia de fer el rei Carles III a la capital francesa la setmana vinent. Macron va dir dimecres que no afluixaria malgrat les protestes i que està disposat a acceptar la impopularitat per tal que tiri endavant el projecte de llei de les pensions "en interès del país".

A París, centenars de manifestants han ocupat aquest dijous al matí les vies del tren a la Gare de Lyon, han interromput el trànsit i han causat endarreriments de més de mitja hora, segons l'operador ferroviari SNCF. Els TGV han quedat molt afectats. A primera hora del dia, els manifestants han bloquejat també l'accés per carretera a la Terminal 1 de l'aeroport Charles de Gaulle de la capital francesa. El ministre de l'Interior, Gerald Darmanin, ha anunciat el desplegament d'uns 12.000 policies, 5.000 dels quals seran a París.

Els abocadors municipals de París s'han compromès a mantenir una vaga contínua fins dilluns, mentre milers de tones d'escombraries es podreixen al carrer. I una cinquena part dels mestres d'escola no s'han presentat a treballar aquest dijous, segons les dades del Ministeri d'Educació.

Foc a l'Ajuntament de Bordeus

Els incidents cada cop s'estenen més enllà de París, i un grup de manifestants ha calat foc aquest vespre a l'Ajuntament de Bordeus (Gironda).