Fa un mes que un pilot de Nova Zelanda, Philip Mark Mehrtens, està segrestat a Papua Occidental, a l'illa indonèsia de Nova Guinea, per les milícies independentistes de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional de Papua Occidental. En un missatge de vídeo divulgat per Moviment Papua Lliure, el pilot llança un missatge amb to serè enmig d'un grup d'homes armats: "M'han ordenat que faci una declaració. No es permet a pilots estrangers que treballin i volin a Papua fins que sigui independent. S'urgeix a l'ONU que intervingui entre Papua i Indonèsia per a la seva independència. M'alliberaran quan Papua sigui independent". El pilot també demana que el seu salari vagi a la seva família i que contestin els emails que hagi rebut al seu correu, perquè creu que el seu captiveri es podria allargar en el temps. En les estrambòtiques imatges que han transcendit als mitjans i les xarxes, el segrestat no presenta cap mena de ferida ni maltractament i sembla que estigui tranquil, tot i que sí que expressa que troba molt a faltar la seva família.

"Cuiden de mi"

El neozelandès afirma en el vídeo que "cuiden de mi tan bé com es pot esperar en una situació així". Explica que els independentistes li han donat roba d'abric, menjar i aigua, a més de medicines per a poder tolerar "les llargues caminades que fem diàriament". Emocionat, demana a la seva família que intentin "no preocupar-se per mi", i els insta a ser "pacients i forts. Espero que aviat puguem estar junts", afegeix. El pilot es troba en captivitat des del 7 de febrer, quan va aterrar amb una avioneta de la companyia local Susi Air amb cinc passatgers —que van quedar en llibertat— en un remot aeroport del districte de Nduga, a la província de Papua de les Terres Altes. Aquesta província està situada en la part indonèsia de l'illa de Nova Guinea, mentre la part oriental de l'illa pertany a Papua Nova Guinea.

El Moviment Papua Lliure va exigir a l'inici del segrest diverses demandes per a l'alliberament, entre elles que Nova Zelanda porti el conflicte al Consell de Seguretat de l'ONU; que la Cort Penal Internacional iniciï una investigació sobre els abusos d'Indonèsia a Papua Occidental, i que Indonèsia reconegui la independència d'aquest territori. Els independentistes, considerats criminals per Indonèsia, han indicat que es tracta del primer segrest després d'un incident el 1996, quan van raptar 26 membres del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF), inclosos quatre britànics i dos holandesos, en la mateixa zona. Rica en recursos naturals i dividida en sis províncies, la Papua Occidental és escenari d'un conflicte armat de baixa intensitat entre l'Estat central indonesi i moviments secessionistes des que la regió va quedar sota control de Jakarta el 1969.