Joe Biden va arribar al poder després de vèncer Donald Trump en les eleccions del 2020, enmig de la pandèmia de la covid. D'ençà que es va instal·lar a la Casa Blanca, dos mesos després del seu triomf electoral, un dels seus principals maldecaps a banda de la pandèmia, la inflació i la guerra d'Ucraïna han estat els tirotejos massius que no han cessat arreu del país durant els dos primers anys de la seva presidència. Ara, aquest dimarts, s'espera que el president dels Estats Units faci un discurs sobre les armes de foc, amb la possibilitat que en restringeixi l'accés. L'escenari escollit no és causal: Biden s'ha desplaçat fins a Monterey Park, a l'estat de Califòrnia, on el passat mes de gener 11 persones van perdre la vida en un tiroteig massiu. 

Un dels moments més complicat de la seva presidència es va donar el maig del 2022, quan el país va quedar commocionat per l'atemptat amb armes de foc que va perpetrar un jove a una escola infantil a Uvalde, Texas. En aquest hi van morir 19 criatures i dues de les seves mestres. El cas va suposar un xoc, però no tothom hi va reaccionar de la mateixa manera: alguns estats governats pels republicans, com ara Ohio, van considerar que la millor manera per lluitar contra aquesta mena de casos era que els professors anessin armats a les escoles. En canvi, Biden es va mostrar desolat per aquesta desgràcia, assegurant que els infants que van sobreviure a la tragèdia "van veure morir als seus amics com si estiguessin a un camp de batalla". 

Biden ha reclamat avenços en la regulació de les armes 

Amb el país en xoc, Biden ja va posar sobre la taula la possibilitat de limitar l'accés a les armes de foc, un tema molt controvertit al seu país, on el lobby armamentístic gaudeix de molt poder. "Aquesta mena de tirotejos massius passen poques vegades en altres parts del món. Per què? També tenen problemes de salut mental i disputes domèstiques; hi viu gent que està perduda, però aquesta mena de tirotejos no passen amb la mateixa freqüència que als Estats Units. Per què estem disposats a viure amb aquesta carnisseria?", es lamentava Biden. En aquell moment assegurava que el fet que un jove de 18 pogués entrar en una botiga a comprar dues armes de foc era "errònia" i setmanes després, demanava en un discurs a la nació "prohibir les armes d'assalt i els carregadors d'alta capacitat". Aquest dimarts de Califòrnia, podria fer un pas endavant en la lluita contra aquesta mena de crims. 

En el seu discurs, els mitjans nord-americans preveuen que Biden se centrarà en el control d'armes de foc, explicant les mesures que vol impulsar, començant per encarregar al fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, que ajusti la definició legal de les empreses que venen armes perquè se cenyeixin en major mesura a la llei que els obliga a verificar els antecedents penals de tot potencial comprador. "Aquesta mesura significa que es vendran menys armes sense una revisió d'antecedents penals i per tant, n'hi haurà menys que acabin en mans de criminals i abusadors", segons una funcionària de la Casa Blanca.