Criar i vendre gossos pel consum de la seva carn és una tradició centenària en diverses zones de l'Àsia, però que perd força, sobretot entre els joves. Tant és així que aquesta tradició ha estat una trinxera que ha enfrontat les generacions més joves i les més ancianes a Corea del Sud. Finalment, d'aquella batalla de tradicions i modernitat, ha guanyat la nova sensibilitat dels sud-coreans respecte a aquests animals. Aquest dimarts, el parlament de Corea del Sud ha aprovat una nova llei que pretén posar fi a la matança i la venda de gossos per la seva carn l'any 2027. 

La nova llei impedirà criar o sacrificar gossos per al consum, així com distribuït o vendre carn de gos. Les penes per dur a terme a aquestes pràctiques poden dur als perpetradors fins i tot a la presó. Concretament, els que venguin la carn podrien arribar a ser sentenciats a fins a tres anys de presó, mentre que els criadors podrien complir un màxim de dos anys. No obstant això, el consum de carn de gos en si no serà il·legal. 

Segons informa la BBC, a Corea del Sud hi ha al voltant de 1.600 restaurants de carn de gossos i 1.150 granges de gossos el 2023. El guisat de carn de gos, anomenat boshintang, es considera una delícia entre alguns sud-coreans grans, però la carn ja no és popular entre els joves. Actualment, només el 8% dels ciutadans sud-coreans havia tastat la carn de gos en els últims 12%, segons una enquesta de Gallup. Aquesta dada suposava una gran davallada davant el 27% que si ho havien fet l'any 2015.

Enfrontament entre activistes i criadors 

Des de fa anys que els activistes en favor dels drets dels animals fan campanya perquè s'aprovi aquesta llei. Com és d'esperar, han trobat molta resistència dels criadors de gossos pel consum. Tanmateix, cada cop més partits polítics s'han posat del costat dels activistes, ja que, de totes maneres, la indústria estava a la baixa. Així ho va reconèixer el criador Joo Yeong-bong en declaracions a la BBC. "D'aquí a 10 anys, la indústria hauria desaparegut. Estem entre els 60 i els 70 anys i ara no tenim més remei que perdre els nostres mitjans de subsistència", va dir, i va afegir que es tractava "d'una vulneració de la llibertat de la gent de menjar el que li agradi".

Així doncs, en tres anys la indústria del consum de carn de gos a Corea del Sud abaixarà la persiana per sempre, deixant enrere un sector envellit, tant pels seus consumidors com pels seus productors. Els nous costums i sensibilitats de les generacions més joves guanyen la partida, així com els gossos que deixaran de ser criats pel consum. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!