Els còmplices dels terroristes que el gener de 2015 van matar a 17 persones en el seu atac contra la revista satírica Charlie Hebdo, una agent policial i un supermercat jueu de París han estat condemnats aquest dimecres a penes des dels quatre anys de presó fins a cadena perpètua, inclòs dues sentències a 30 anys de presó.

El judici va començar el 2 de setembre i va asseure al banc dels acusats a onze dels 14 acusats de diferents graus de responsabilitat en el subministrament d'ajuda logística, financera o material als germans Saïd i Chérif Kouachi, responsables de l'atac contra Charlie Hebdo, i a Amedy Coulibaly, autor dels altres dos atemptats. Tots ells van ser abatuts per la policia.

Les condemnes més dures van incloure dos dels tres acusats que estan en ordre de crida i cerca, Mohammed Belhoucine, que ha rebut la cadena perpètua, i Hayat Boumedienne, sentenciada a 30 anys de presó, els mateixos que Ali Riza Polat, l'únic considerat còmplice directe dels tres terroristes.

La Fiscalia Nacional Antiterrorista francesa havia sol·licitat condemnes de 5 a 20 anys per a la resta d'implicats i el Tribunal Penal Especial no es va ajustar aquest dimecres a aquesta petició en considerar que la participació de sis dels acusats presents en una organització criminal de malfactors no tenia fins terroristes.

El cercle proper també paga per l'atemptat

El procés d'aquests atemptats no ha permès aclarir totes les incògnites i la defensa dels condemnats s'ha queixat en aquests tres mesos que els seus clients van ser vistos des del principi com a presumptes culpables.

"El que reflecteix la sentència és que sense aquesta nebulosa de persones més o menys properes als terroristes no hi ha atemptat. Que tota persona que participa en aquesta nebulosa pot ser sancionada de forma molt severa", va concloure en acabar la sessió l'advocat de Charlie Hebdo, Richard Malka.

Una setmana fatídica

Tres atemptats jihadistes van sacsejar França del 7 al 9 de gener de 2015 i van causar la mort de 17 persones, a més dels tres atacants, abatuts per la policia.

Avui han sigut condemnats tretze còmplices dels autors d'aquests atacs, que van marcar el començament d'una onada d'atemptats a França reivindicats per grups islamistes i gairebé constants des de 2015.

7 gener 2015

Al voltant de les 11.30 del matí, els germans Saïd i Chérif Kouachi s'infiltren a l'edifici de la redacció de Charlie Hebdo, un controvertit setmanari satíric francès amenaçat des de 2006 per publicar caricatures de Mahoma.

Armats amb dos fusells d'assalt, van assassinar en primer lloc al responsable de manteniment de l'immoble. A la redacció, reunits en la conferència de temes, maten cinc famosos dibuixants de la premsa francesa, a altres quatre col·laboradors del setmanari i al guardaespatlles del director.

Els germans Kouachi surten de l'edifici al crit d'"Al·là és gran" i "Hem venjat al profeta!" i abans de fugir maten al carrer al policia Ahmed Merabet.

Tots dos van ser abatuts dos dies després per unitats especials de la policia en una impremta industrial en la qual s'havien atrinxerat amb un ostatge.

8 gener 2015

L'agent Clarisa Jean-Philippe, en període de pràctiques a la Policia Municipal de Montrouge, als afores de París, és assassinada al mig del carrer de diversos trets per l'esquena per un home encaputxat que fuig.

9 gener 2015

Un home encaputxat entra armat al supermercat jueu de Saint-Mandé, als afores de París i mana tancar el local convertint a treballadors i clients en ostatges. Molts s'amaguen en les cambres frigorífiques.

Supermercado judío atentados charlie hebdo -Efe

El supermercat el dia de l'atemptat / Efe 

Durant l'assalt, que causa la mort de quatre persones i dura quatre hores fins a la intervenció de la policia, que abat l'individu, que diu actuar en nom d'Al-Qaida i de l'Estat Islàmic i assegura estar vinculat amb els germans Kouachi .

Es tracta d'Amedy Coulibaly, autor també de l'atac contra la policia de Montrouge. Les xarxes jihadistes publiquen l'endemà un vídeo pòstum en què Coulibaly reivindica els seus actes, que justifica per la intervenció de la coalició occidental contra l'Estat Islàmic, i assegura haver finançat l'atemptat dels Kouachi contra Charlie Hebdo

Fotografia principal: El número de la revista Charlie Hebdo després de l'atemptat / Efe