La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres engegar un mecanisme dotat amb 500 milions d'euros per elevar la capacitat de producció militar a Europa, una mesura que serviria per focalitzar-se en una economia de guerra davant la invasió russa a Ucraïna. Així, Brussel·les busca que aquests diners impulsin les empreses del sector de defensa a reforçar la seva producció i cadena de subministraments amb l'objectiu de reduir els temps d'entrega. Un mecanisme que, per tant, permetria a Europa produir més i amb més rapidesa. "És necessari impulsar la base industrial per canviar el paradigma i que la indústria de Defensa passi a una mena d'economia de guerra entre cometes", ha defensat el comissari de Mercat Interior, Thierry Berton. 

Aquests 500 milions d'euros se sumarien al pla aprovat el passat mes de març per la Unió Europea que contempla subministrar a Ucraïna munició d'artilleria d'arenals propis i fer compres conjuntes. Unes propostes que rebran 1.000 milions d'euros procedents de fons europeus, a través del Mecanisme de Pau Europeu. Totes aquestes accions han de servir perquè els estats membres puguin assolir el compromís amb Kíiv d'enviar l'artilleria acordada.

Material militar mínim a la UE

De fet, ara mateix la Unió Europea no podria garantir l'entrega del material militar pactat amb la seva actual capacitat de fabricació i les cadenes de subministraments, segons reconeix la proposta comunitària. La fins ara modesta demanda d'aquest tipus de munició ha provocat que els exèrcits europeus tinguin recursos mínims i es vegin obligats a comprar-los fora de la UE. És per això que el nou mecanisme impulsat ha de reforçar la base industrial europea, augmentant la seva capacitat de producció, també amb la mirada posada als temps de pau.

D'on surten els 500 milions?

Els fons que ara posa sobre la taula la Comissió Europea formen part del mecanisme de compres conjuntes de l'Agència Europea de Defensa (EDA, per les seves sigles en anglès). En concret, 240 milions d'euros procedeixen de la iniciativa de compra conjunta feta l'any passat, mentre que la resta de milions sortiran de diferents partides del Fons Europeu de Defensa. L'objectiu, segons han exposat, és que ajudin a mobilitzar inversions en l'àmbit privat i dels Estats membres, elevant la producció militar a Europa a 1.000 milions. Per això, l'Executiu comunitari facilitarà redirigir fons d'altres partides, com les de Cohesió i recuperació econòmica per a la covid-19. 

La justificació de l'organisme europeu és utilitzar tots els recursos al seu abast per finançar el sector de Defensa "en un temps de guerra a Europa". "Tots hem de participar en aquest esforç", ha afirmat el comissari Berton, després de detallar que s'utilitzaran indicadors per avaluar l'impacte d'aquesta inversió de 500 milions i comprovar quin augment real hi ha de la capacitat de producció, si es redueixen els temps de les comandes, així com si hi ha un increment de les cooperacions entre Estats membres.