El Parlament britànic va aprovar amb majoria conservadora a finals de desembre el projecte de llei de l’acord de retirada de la Unió Europea. Això vol dir, ni més ni menys, que el Regne Unit sortirà definitivament de la UE aquest divendres 31 de gener. Després de diverses pròrrogues ha arribat el dia.

Però què vol dir això exactament? El Regne Unit trenca aquest mateix divendres amb la UE? Què ve ara? El cas és que sortir de la Unió Europea és evident que no és pas fàcil. Una bona mostra en són les pròrrogues que s’han anat concedint i de quina manera es fa efectiva la sortida. Per tant, a partir d’aquest 1 de febrer un període de transició amb la UE. 11 mesos que han de servir per acabar de perfilar quina serà o quina ha de ser la relació

Fins ara, viatjar al Regne Unit era relativament fàcil. No calien ni visats ni passaports. Amb el DNI ja es feia. Però, què passarà a partir d’ara? La lliure circulació es mantindrà fins al final del període de transició que començarà aquest dissabte dia 1 de febrer i es prolongarà, com a mínim, 11 mesos més.

El que passi a partir d’aleshores dependrà de l’acord al qual arribin Regne Unit i la Unió Europea. Segons recollia Cinco Días, el soci de mobilitat internacional de EY, Iván Sánchez, explicava que Londres i Brussel·les s’haurien mostrat partidàries d’establir un règim d’extensió de visats recíproc per estades curtes de 90 dies dins d’un període de 180.

D’aquesta manera, no hi haurà massa canvis visibles a simple vista durant aquests 11 mesos, el que sí que continua sent una incògnita és com es resoldran totes les qüestions un cop superat el període de transició.