L'ofensiva de l'exèrcit israelià a Rafah, la ciutat del sud de Gaza fronterera amb Egipte on hi ha més d'un milió de refugiats, no agrada a occident. Des del govern dels Estats Units d'Amèrica (EUA) ja han criticat aquesta ofensiva pel gran risc de baixes civils que hi ha i ara ha estat l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, qui ha criticat el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, per ampliar l'ofensiva al sud de Gaza ordenant a les tropes avançar fins a Rafah. "A on vol evacuar els palestins? A la lluna?", ha dit Borrell en una roda de premsa després de reunir-se amb el responsable de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins. Com ja havia avançat al matí, Borrell ha tornat a demanar als Estats Units que suspenguin la venda d'armes a Israel i directament ha apel·lat al president Joe Biden: "Si creu que s'està matant massa gent, potser hauria de proporcionar menys armes per impedir que matin a tanta gent. No seria el més lògic?", s'ha preguntat.

Tot seguit, Borrell ha afegit: "Tots van a Tel-Aviv a demanar que no matin tantes persones. Quantes són tantes persones? Netanyahu no escolta ningú". Així, Borrell ha destacat la decisió d'un tribunal neerlandès aquest dilluns de prohibir al govern exportar peces d'avions de combat F-35 a Israel. L'alt representant de la UE ha tornat a expressar la seva preocupació per les recents amenaces d'Israel de llançar un atac al pas fronterer de Rafah sense haver plantejat un pla d'evacuació per a la població civil i ha alertat que la situació amb Egipte és "molt tensa". L'estat egipci ja ha avisat Israel que si provoquen que el milió de refugiats que hi ha a Rafah creu-hi cap a Egipte, trencaran l'acord de pau i les relacions amb el govern de Netanyahu.

Biden adverteix Netanyahu sobre l'atac a Rafah: conduirà a un "bany de sang"

Israel ha dut a terme una operació de forces especials que ha alliberat dos ostatges israelians a Rafah. Això hauria provocat prop d'un centenar de civils morts a Gaza, segons ha destacat Hamàs. Tot plegat ha passat després que hi hagués una trucada aquest diumenge entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president nord-americà, Joe Biden. Des dels EUA, les informacions estaven clares. Biden va exposar que no era bona idea posar en marxa una operació militar a Rafah "sense un pla creïble i executable per garantir la seguretat i el suport de més d'un milió de persones que es refugien allà".

Aquesta trucada va donar-se després que dijous passat Biden fes servir la paraula "exagerat" per descriure els atacs militars d'Israel a Gaza en resposta a l'atac de Hamàs del dia 7 d'octubre. Biden i funcionaris de les Nacions Unides han advertit que una ofensiva terrestre militar israeliana a Rafah, on es refugien prop d'1,3 milions de palestins, conduiria a un "bany de sang". L'exèrcit d'Israel sembla decidit a continuar endavant amb l'ofensiva.