L'illa de Bolxoi Ussuriysky amaga molts misteris, llums, ombres i moltes disputes. El passat 16 de maig, Rússia i la Xina van firmar un acord per al desenvolupament de l'illa de Bolxoi Ussuriysky. "Segons l'acord, s'establirà allà un pas fronterer, transport i instal·lacions logístiques, recreatives i turístiques. Ara estem preparant un full de ruta amb dates concretes, que serà ultimat i adoptat a finals d'any. I en els pròxims tres anys, es construirà el pas fronterer i es posarà en funcionament", va afirmar el ministre rus de desenvolupament de l'Extrem Orient i Àrtic, Alexéi Txekunkov, en una entrevista al portal Sputnik. 

L'acord de maig sobre el desenvolupament conjunt de l'illa és un gran èxit i el resultat de 20 anys de treball, va afegir Txekunkov. "Durant 20 anys no vam poder trobar una visió conjunta sobre com desenvolupar Bolxoi Ussuriysky, [però] finalment l'hem trobat. Aquesta és una oportunitat perquè els residents de la Xina vinguin fàcilment a Khabarovsk, i perquè els residents de Khabarovsk vinguin fàcilment a la Xina, comprin productes lliures d'impostos, gaudir d'oportunitats comercials, una altra cruïlla fronterera entre Rússia i la Xina és una qüestió important", ha dit el ministre a l'agència.

D'on surt la polèmica amb l'illa de Bolxoi Ussuriysky?

La Xina va publicar l'any 2023 un mapa que semblava revisar les seves fronteres territorials per reclamar grans extensions de territori propietat dels seus veïns, inclosa l'illa de Bolxoi Ussuriysky, part de la qual és a Rússia. L'"Edició de mapes estàndard de la Xina 2023" publicada pel Ministeri de Recursos Naturals de la Xina inclou el territori rus i indi, tot Taiwan i les àrees marítimes de Malàisia a prop de l'illa de Borneo. El Kremlin no va comentar en aquell moment la publicació del mapa, recordava Newsweek.

putin efe (3)
Efe

Rússia i la Xina han enfortit relacions, especialment des de l'inici de la guerra a Ucraïna. Però les disputes frontereres han estat una font d'animositat important entre els dos països. Les dues nacions han disputat la propietat de Bolshoi Ussuriysky (conegut com a Heixiazi, o Os Negre, en xinès) durant anys, i les dues nacions van arribar a un acord el 2004 sobre l'assumpte després de gairebé quatre dècades de converses.

Com a part d'aquest acord històric, Rússia va lliurar Tarabarov (Yinlong) i part de l'illa Bolxoi Ussuriysky, i la Xina va acordar no reclamar més territori a Rússia. En un comentari a l'ambaixador de Rússia a la Xina el 2005, Putin va elogiar l'acord per establir una "base sòlida per a perspectives històriques a llarg termini". L'acord, destaca la mateixa publicació, va aplanar el camí perquè els dos països enfortissin i milloressin les relacions estratègiques bilaterals.

xi jinping efe
Efe

Per què hi havia dubtes sobre el control de l'illa?

Bolxoi Ussuriysky es troba a la confluència de dos rius fronterers, l'Ussuri i l'Amur, i la propietat està legalment compartida entre Rússia i la Xina. La demarcació fronterera es va completar el 2008, i les dues nacions van dividir l'illa aproximadament per la meitat. Rússia va lliurar 170 dels 350 quilòmetres quadrats de l'illa.

Les preguntes sobre qui controlava l'illa van sorgir per primera vegada el 1860, quan la frontera entre les nacions es va traçar al llarg del riu Amur i el seu estatus era incert, destaca la revista Newsweek. Bolxoi Ussuriysky i la veïna illa de Tarabarov van ser preses "sota custòdia protectora" per les tropes soviètiques el 1929. Ambdues illes van romandre sota control rus després del col·lapse de la Unió Soviètica el desembre de 1991.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!