Centenars de migrants es concreten en mig de la confusió i la incertesa la frontera entre Polònia i Bielorússia. El passat dilluns aquestes persones, la majoria de les quals han fugit de països en conflicte al Pròxim Orient, es van dirigir a les portes de la frontera polonesa sota el control de bielorussos armats, provocant col·lapse i tensió a les portes de la Unió Europea (UE), segons pública El País

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha acusat al règim bielorús d'Aleksandr Lukaixenko d'utilitzar als migrants com a arma llancívola contra la UE. “La instrumentalització dels migrants per Bielorússia és inacceptable”, ha sentència. 

Però, per què vol el règim de Lukaixenko instrumentalitzar als migrants contra la Unió Europea? La resposta és senzilla: per venjar-se de les sancions que aquesta ha imposat sobre el seu país

La resposta de la Unió Europea ha estat estudiar encara més sancions per al règim bielorús. En un comunicat Von der Leyen ha anunciat que "està parlant amb els líders dels estats membres per estendre les sancions sobre les autoritats de Bielorússia". També ha advertit que s'està estudiant "com sancionar, fins i tot mitjançant la inclusió en llistes negres, les aerolínies de tercers països que participen activament en el tràfic de persones".

Resposta de Polònia 

Tan bon punt els centenars de migrants van començar a arribar a la frontera, les autoritats poloneses van posar el crit al cel. Un gran nombre de policies armats fins a les dents es van apostar a la frontera per impedir que ningú traspasses el control. 

A través de les seves xarxes socials les autoritats poloneses van difondre la situació a la frontera. "Els serveis polonesos estan preparats per a qualsevol eventualitat", va assegurar el viceministre d'Interior, Maciej Wasik.

 

policia polaca en la frontera con bielorusia / efePolicia polonesa a la frontera amb Bielorússia intentant impedir que cap migrant creui al seu país / Efe

Tot plegat ha estat municipi per Bielorússia, qui acusa Polònia de ser el culpable de crisi migratòria que viu el país. El règim de Lukashenko assegura que el país europeu incompleix els seus compromisos i obligacions adquirits en unir-se a la UE. 

Mentre el govern espanyol condueix a la frontera als migrants amb els quals assegura no tenir cap problema, de portes endins criminalitza els fluxos migratoris i en culpa a la Unió Europea. La resposta violenta de Polònia simplement ha legitimat el discurs de Lukashenko. Tant és així que el responsable del comitè estatal de fronteres bielorús ha animat als migrants a entrar a la UE, mentre insinuava que Polònia "pot inventar una provocació per justificar l'ús de la força" contra els migrants.

 

Imatge principal: Un grup de migrants atrapats a la frontera entre Polònia i Bielorússia / Efe