El Parlament de Bielorússia ha celebrat el 80è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial aprovant una llei d'amnistia que podria beneficiar a 7.630 presos. La normativa, molt similar a una ja aprovada l'any passat, deixa al marge els presos per motius polítics i només podrà beneficiar a aquells que hagin reparat de manera integral el dany causat pels seus crims i hagin rebut avaluacions positives durant la seva estada a la presó. A banda, contempla alguns beneficis penitenciaris, com la reducció de les penes per als condemnats per delictes de tràfic de drogues o l'alliberament de persones amb malalties greus diagnosticades.
🇷🇺🇷🇺Putin and Lukashenko lay flowers at 'To the Heroes of the Battle of Stalingrad' memorial
— Zaslon (@Zaslon13) April 30, 2025
Both leaders are taking part in the 'Great Heritage – Common Future' intl forum dedicated to the 80th anniversary of victory in WWII pic.twitter.com/ys9NgtesCW
Els EUA celebren l'alliberament d'un ciutadà nord-americà
El govern estatunidenc ha informat que un ciutadà dels Estats Units, que havia estat detingut "injustament" a Bielorússia, ha estat alliberat gràcies al lideratge del president, Donald Trump. "Cap president ha fet tant, amb tanta rapidesa, per protegir als estatunidencs a l'estranger", ha escrit el secretari d'Estat del govern republicà, Marco Rubio, en una publicació a X. El polític ha recordat que durant els primers cent dies de mandat de Trump han estat alliberats de les presons estrangeres 47 nord-americans.
Lukaixenko, l'últim dictador d'Europa?
El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, va jurar a finals del mes de març el càrrec del seu setè mandat ininterromput al capdavant del país després de guanyar les eleccions presidencials del 26 de gener. "El vostre president mai us ha abandonat ni us abandonarà, no us trairà i no fugirà. Sou tota la meva vida", va dir durant la cerimònia d'investidura al Palau de la Independència de Minsk en jurar sobre la Constitució del seu país.
Lukaixenko, que governa des del 1994 i ho farà fins al 2030, no sembla que tingui gaires ganes de plegar. De fet, al seu discurs de presa de possessió va avisar que "no permetrà utilitzar la llibertat d'expressió com una maça per destruir el país", en referència a les protestes massives que van tenir lloc a l'estiu del 2020 contra el govern. El president bielorús va concloure dient que al país tenen "més democràcia que els que es proclamen els seus defensors".