El president dels EUA, Donald Trump, i el seu rival demòcrata, Joe Biden, van substituir aquest dijous el que havia de ser el seu segon cara a cara per un duel de trobades televisades amb votants que es van contraprogramar en hora i format.

Aquest segon debat va quedar cancel·lat després que Trump es negués a celebrar-ho en remot després d'infectar-se de coronavirus fa tot just dues setmanes i ser hospitalitzat durant tres dies.

La campanya de Biden es va apressar en anunciar que en lloc del cara a cara el demòcrata participaria en la trobada amb votants -conegut als EUA com a "town hall" - a la cadena ABC, però fa dos dies NBC el va contraprogramar amb Trump, una cosa que han criticat un bon nombre dels seus propis periodistes.

Vacuna obligatòria?

El demòcrata, des de Pennsilvània, va respondre preguntes sobre la pandèmia i insinuo estar d'acord amb obligar tots els nord-americans a vacunar-se contra la COVID-19, encara que es va mostrar escèptic sobre com fer-ho.

"Si el conjunt de científics diu que això és el que està llest per fer-se i ha estat provat, han passat per les tres fases, sí, me la posaria i animaria la gent que se la posés", va dir Biden davant de l'escenari que als EUA aprovi aviat una vacuna.

Però en ser indagat sobre si la faria obligatòria, el demòcrata va respondre: "No es podria, aquest és el problema. No es pot dir, 'tothom ha de fer això'".

Tanmateix, el que fos vicepresident de Barack Obama entre 2009 i 2017 va dir que d'arribar a la Casa Blanca pressionarà a governadors, alcaldes i altres autoritats locals perquè s'assegurin que els seus constituents es vacunen.

Un dia menys per a les eleccions

La cancel·lació del debat va ser beneficiosa per a Biden ja que va evitar un més que probable tens i caòtic cara a cara amb el president, que busca demostrar amb aquesta estratègia que el seu rival demòcrata, de 77 anys, ja no està lúcid per arribar al poder.

Al seu lloc, Biden es va poder concentrar a respondre sense entrar en massa polèmiques a votants de Pennsilvània, el seu estat natal i un dels tres -juntament amb Wisconsin i Michigan- que el 2016 li va donar a Trump les claus de la Casa Blanca.

Al que sí que es va comprometre Biden va anar a anunciar abans de les eleccions si planeja ampliar el Tribunal Suprem ara que els conservadors consolidarien la seva majoria, pregunta que li està perseguint durant la campanya i que s'ha negat a respondre.

Biden i la seva campanya, tanmateix, són conscients que el vot anticipat s'ha disparat aquest 2020, que les enquestes bufen a favor i que cada dia que passa queda menys gent per anar a les urnes.

Trump vs Guthrie

El "town hall" de Trump en NBC no va ser tan plàcid com el de Biden i tal com havia anticipat el mandatari aquesta tarda es va convertir en un enfrontament amb la moderadora, la periodista Savannah Guthrie, que li va corregir algunes de les seves controvertides afirmacions.

El president es va negar a condemnar, i fins i tot va lloar, a la xarxa de teories conspiradores QAnon, va eludir responsabilitats sobre els seus retuits amb aquest tipus de teories: "la gent pot decidir per ella mateixa", i va defensar que la seva gestió de la pandèmia ha salvat dos milions de vides.

Tot això va fer que xoqués amb Guthrie, que també és advocada i que el president havia anticipat com una "trampa" que li va posar la cadena.

"Ens han parat una trampa per a aquesta nit. Si es volen entretenir una mica, poden veure-ho", va dir Trump durant un míting celebrat a Carolina del Nord a la tarda.

No aclareixis, que enfosqueix

Guthrie també va tocar una pregunta que persegueix Trump des de fa dies i que tant ell com la Casa Blanca s'han negat a respondre: quan va ser el seu últim test negatiu abans de donar positiu per coronavirus fa dues setmanes?

La resposta aclariria si el president es va fer una prova el dia del primer debat presidencial -29 de setembre, 48 hores abans del seu diagnòstic- tal com exigien els protocols, una cosa que ara està en dubte.

"Possiblement ho vaig fer, possiblement no ho vaig fer", va respondre Trump, alimentant encara més les suspicàcies que va participar en el debat infectat.

Sigui com sigui, els dos candidats s'han compromès a participar en el qual havia de ser el tercer i últim debat presidencial, que tindrà lloc dijous vinent, a menys de dues setmanes de les eleccions, a Nashville (Tennessee).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat