La propera jutgessa del Tribunal Suprem dels Estats Units serà, per primer cop en la història, una dona negra. Aquesta és la promesa que va fer el president nord-americà, Joe Biden, durant la campanya electoral del 2020, i que finalment podrà complir davant l'anunci que un dels components actuals de l'alt tribunal, el progressista Steven Breyer, es retira del càrrec. El nom de la jutgessa que substituirà Breyer no se sabrà fins al mes de febrer, però els analistes destaquen diversos noms com el de Leondra Kruger i Ketanji Brown Jackson. En aquest sentit, Biden ha assegurat que serà algú amb "extraordinàries qualificacions", un gran "caràcter", "experiència" i "integritat", així com amb la mateixa "decència" que Breyer. Un cop fet el nomenament del president, la nova jutgessa haurà de ser aprovada pel Senat, on els demòcrates tenen majoria, encara que molt escassa.

La substituta de Breyer

La persona escollida per rellevar Breyer, "serà la primer dona afroamericana nominada als Estats Units. És una cosa que ja arriba amb retard. Durant la campanya em vaig comprometre a fer-ho i mantindré plenament el que vaig dir que faria", va afirmar Biden en una roda de premsa. Encara que Biden va evitar especular, alguns dels noms que sonen amb més força són els de Leondra Kruger, actual jutgessa en el Tribunal Suprem de Califòrnia, Julianna Michelle Childs, la primera dona negra en un bufet important d'advocats de l'estat de Carolina del Sud, i Ketanji Brown Jackson, a qui ja va considerar Barack Obama el 2016 per a una altra vacant en el Suprem i que va treballar com a secretària judicial per al mateix Breyer. De cara a prendre la decisió, Biden va assegurar que consultarà a membres dels dos partits, demòcrates i republicans, i que buscarà el consell d'experts legals, advocats i de la vicepresidenta, Kamala Harris, que va ser fiscal general a Califòrnia i va formar part del comitè judicial del Senat.

La primer dona negra al TS

En el sistema judicial nord-americà, nou magistrats (o 'justices', en anglès) formen el Tribunal Suprem. Com que els nomenaments per aquests càrrecs són vitalicis, un cop un jutge es retira o mor, el cap de l'Executiu en aquell moment proposa un candidat per substituir-lo. Tradicionalment, els presidents republicans solen nomenar un jutge conservador, mentre que els demòcrates escullen candidats més progressistes. D'aquesta manera, algunes decisions clau com ara l'avortament o el matrimoni igualitari depenen de la majoria que conformin els jutges d'una mateixa ideologia. Durant el mandat de Donald Trump, l'expresident va poder escollir tres jutges. En aquest cas, el magistrat sortint és progressista, i s'espera que Biden el rellevi amb una persona d'aquesta mateixa tendència política. En tota la història dels EUA, només han vestit la toga de magistrat del Tribunal Suprem dos afroamericans (Thurgood Marshall i Clarence Thomas) i cinc dones, entre les quals s'inclouen tres dels seus membres actuals: Sonia Sotomayor, Elena Kagan i Amy Coney Barrett, el que significa que amb la nova magistrada, el TS estarà format per cinc homes i quatre dones