El president dels Estats Units, Joe Biden, perdonarà tots els condemnats a escala federal per possessió de marihuana a través d'una ordre executiva, ha anunciat aquest dijous la Casa Blanca. "Enviar a la presó a gent simplement per posseir marihuana ha afectat massa vides i ha suposat que hi hagi persones a la presó per una conducta que és legal en molts estats", ha dit Biden en un vídeo per anunciar la decisió. En una trucada amb periodistes, alts funcionaris de l'Administració nord-americana van explicar que l'ordre afectarà els condemnats a escala federal, dels quals no hi ha actualment ningú a la presó, encara que Biden animarà els governadors que faci el mateix en els estats.

Biden perdonarà els condemnats per possessió de marihuana

"Estimem que entorn de 6.500 persones condemnades a escala federal per possessió de marihuana, i 1.000 persones al Districte de Colúmbia, es beneficiaran d'aquesta decisió", va assegurar una funcionària durant la trucada. Aquestes condemnes, en molts casos, posen dificultats als afectats per accedir a l'habitatge o a una feina, i afecten desproporcionadament les comunitats afroamericanes. La majoria de condemnes per possessió de marihuana, tanmateix, passen en l'àmbit estatal, per la qual cosa l'Administració del president demòcrata apressarà els governadors de tot el país que prenguin la mateixa mesura.

Cap a la despenalització de la marihuana

L'anunci és part d'una sèrie d'accions executives anunciades per Biden per provar de fer passos en la despenalització de la marihuana, una de les seves promeses electorals que, no obstant això, s'ha vist alentida per la falta d'acords en el Congrés. Biden ha decidit accelerar el procés i posar en marxa una sèrie de mesures per suavitzar la càrrega que les condemnes per possessió de marihuana suposen per a una gran part de la societat, en especial la població no blanca del país.