Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg, els països que en el seu dia van crear el Benelux, han posat contra les cordes Polònia a la cimera europea que se celebra avui a Brussel·les, i han demanat que no rebi fons europeus si no compleix amb la UE. Volen que respecti el criteri que el dret europeu passa per sobre del dret nacional, al contrari del que ha fixat Polònia, i que respecti l'estat de dret.

El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha indicat que la principal qüestió és la independència del poder judicial, per sobre de la recent resolució del Tribunal Constitucional polonès. Serà "molt difícil" veure com Polònia pot obtenir grans quantitats d'efectiu de la UE del pla compartit de recuperació de la pandèmia, si no es resol aquest problema, ha indicat Rutte.

El primer ministre belga, Alexander De Croo, ha afegit que beneficiar-se dels avantatges que representa ser membre de la UE implica acceptar normes compartides comunitàries. "No es pot pertànyer a un club i dir que les regles no em pertanyen", ha advertit.

Per la seva banda, el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, ha avisat que seria vergonyós que Polònia només cedís quan es tracta de diners. Les sancions financeres són l'última solució, segons Bettel, i creu que seria preferible dialogar per trobar solucions conjuntes. Però tot i això, està clar que cal supeditar-se als criteris comunitaris.

Espanya serà la pròxima?

 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha mantingut una posició menys bel·ligerant, conscient que Espanya pot ser la pròxima a ser vigilada si no respecta la decisió de la Justícia europea sobre el president Carles Puigdemont, en cas que doni la raó al polític català. 

cf35b8f61b380e7e5a839f97425c20190ba0a815

 

Sánchez s'ha reunit a Brussel·les amb el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, després de la polèmica generada pel Tribunal Constitucional d'aquest país després de decretar la prevalença del dret local sobre l'europeu. El president espanyol s'ha limitat a dir que Polònia és "un gran país" de la UE que ha de liderar juntament amb altres el projecte d'integració comunitària, però que ha d'entendre que la Unió Europea és "la guardiana dels tractats". "El seu paper és complir i fer complir a tots els estats membres la legislació i els tractats", ha recordat.

Des del suport a la Comissió, ha explicat que ha  traslladat al seu homòleg polonès la necessitat de trobar una via constructiva, de diàleg, que permeti una solució, davant d'una situació que ha reconegut que és "complexa i difícil".  

A la fotografia principal, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki / EFE