La Casa Blanca ha tornat, per un moment, al 2016. Llavors, encara hi quedaven 4 anys perquè esclatés la covid, la presidència de Donald Trump semblava per la resta del món una broma de mal gust, tot i que aquell mateix any va guanyar les eleccions; l'assalt al Capitoli dels seguidors ultres del magnat era inimaginable i Volodímir Zelenski encara era només un actor ucraïnès. A més, però, qui comandava a la Casa Blanca el 2016 era Barack Obama i qui ara presideix els Estats Units, Joe Biden, era el seu fidel vicepresident. En la que és la seva primera vista des del 20 de gener de 2017 quan Donald Trump va assumir la presidència, a la Casa Blanca, ja que el demòcrata va intentar mantenir-se tan lluny com li va ser possible del seu successor, Obama ha aprofitat per celebrar els 12 anys des que es va aprovar la Llei d'Assistència Sanitària, coneguda arreu com el pla Obamacare. En el marc de la visita del expresident, Biden ha signat un decret per intentar ampliar la cobertura sanitària i reduir les despeses de les assegurances. Més enllà, però, d'aquestes gestions, el retorn d'Obama a la que va ser casa seva durant vuit anys ha deixat moments simpàtics, en la línia del seu personatge. Per això, la sala ha esclatat a riure quan el demòcrata ha tingut un flashback i s'ha referit a Biden com a expresident. 

 

"Moltes gràcies, vicepresident Biden, vicepresidenta...", Obama no va poder acabar de donar les gràcies a l'actual i vertadera vicepresidenta Kamala Harris, ja que el seu lapsus va provocar ahir nit que els assistents a l'acte esclatessin a riure, també els dos polítics. Obama que s'adona de l'error molt ràpidament, es disculpa assegurant que "era una broma" i s'acosta a Biden per donar-li la mà i una abraçada, mentre Harris es pixa de riure al seu darrere i aplaudeix. Obama, amb l'audàcia que el caracteritza, torna a bromejar i s'excusa dient que "tot estava preparat". Cinc anys després, no ha perdut la pràctica. 

Tornen les teories conspiranoiques 

Com no podia ser d'altra manera, les xarxes han explotat davant d'aquesta simpàtica patinada d'Obama. L'advocat Ron Filipkowski ha proposat a Twitter la intenció que s'amaga darrera aquest comentari: incendiar les teories conspiranoiques dels simpatitzants de Trump que proclamen que Obama és qui maneja el govern dels Estats Units. Com que sovint la realitat supera la ficció, Filipkowski ha constatat que tenia raó: la política republicana Monica Crowley piulava que, amb aquest comentari, "el règim admet que aquest és el tercer mandat d'Obama".

tuit monica crowley

Biden, ignorat pels seus 

L'acte va ser seguit amb molta expectació i va comptar amb l'assistència d'altres importants polítics nord-americans com la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. Amb tot, més que una trobada per celebrar els 12 anys de l'Obamacare i l'ampliació del programa, amb la intenció d'incloure 200.000 persones més en la seva protecció, ha estat una festa per celebrar el retorn d'Obama. Aquest no ha parat de fer bromes en cap moment, ja les feia quan era president i ara encara més que no té cap responsabilitat política. Per exemple, entre els canvis que diu haver notat des de l'últim cop, hi ha que Biden ha obligat a tot el servei secret a portar ulleres de sol de tipus aviador, que són característiques de l'actual comander in chief. 

Ha estat ell el protagonista indiscutible de la jornada i això ha fet que Biden s'hagi vist relegat a un inevitable segon pla. Tot plegat s'ha fet encara més evident, quan, acabats els parlaments tot el públic s'ha aixecat per poder conversar amb Obama mentre que el president vagava per la sala sense ningú amb qui parlar en una altra imatge del dia. Tot i que ara ha estat Obama qui s'ha equivocat, fa només unes setmanes que Biden va protagonitzar una situació similar, en referir-se a Kamala Harris com la seva dona, la primera dama, en lloc de com a vicepresidenta.