Els líders de deu països del sud-est d'Europa, entre ells Sèrbia, un tradicional aliat de Rússia, han donat suport de manera "indestructible" la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna davant l'agressió de Moscou, i han declarat que no hi pot haver impunitat per "crims de guerra".

La declaració ha estat difosa després d'un sopar i una discussió informal organitzada ahir al vespre pel primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, a la qual va assistir el president Ucraïnès, Volodímir Zelenski, líders d'una desena de països de la regió, així com la cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel.

La declaració ha estat signada per presidents i primers ministres de Sèrbia, Moldàvia, Ucraïna, Montenegro, Grècia, Romania, Kosovo, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia del Nord, Bulgària i Croàcia.

A la declaració s'indica que "no hi pot haver impunitat per als crims de guerra i altres atrocitats com atacs a civils i destrucció d'infraestructures", i tots els responsables "han de retre comptes".

Els Balcans també volen ser membres de la UE

Els participants també han acordat la necessitat urgent d'accelerar el camí dels països dels Balcans occidentals cap a la Unió Europea (UE). D'aquesta regió, Bòsnia, Montenegro, Macedònia del Nord, Kosovo, Sèrbia i Albània aspiren a entrar al bloc. Albània no va participar en la trobada per un refredament en les relacions entre Tirana i Atenes.

Els participants declaren la necessitat d'"una nova energia i un nou enfocament en el procés d'ampliació que sigui tangible i creïble" i es comprometen a donar suport a Ucraïna i Moldàvia en els propers passos en el procés d'adhesió, una vegada que apliquin les reformes necessàries.

La declaració assenyala que Ucraïna i Moldàvia, veïns a Estats membres de la UE, han de ser membres de ple dret de la família europea com a inversió en la pau, seguretat i estabilitat del continent. La declaració també dona suport a la fórmula de pau de Zelenski i els esforços de l'Assemblea General de l'ONU per aconseguir una pau duradora a Ucraïna.

Zelenski manté un cara a cara amb el president de Sèrbia

Zelenski i el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, han mantingut aquest dimarts una reunió "oberta" i "constructiva" a Atenes, en què han coincidit en el respecte a la integritat territorial dels seus països, malgrat les diferències entre Kíiv i Belgrad.

Vucic ha dit als mitjans serbis després d'una reunió bilateral amb el seu homòleg ucraïnès que "recolza la integritat territorial d'Ucraïna i no canvia aquesta posició". Ara bé, tampoc varia la seva postura respecte a Kosovo, la independència del qual no reconeix i compta amb el suport de Rússia, un aliat tradicional. Què explica el fet de passar de puntetes per tot arreu? La qüestió s'explica amb el fet que el president serbi duu a terme una política d'equilibri entre les seves aspiracions d'accedir a la Unió Europea i les bones relacions tradicionals amb Moscou. Per tant, ha condemnat la invasió de Rússia a Ucraïna, però no s'ha sumat a les sancions que la UE, per exemple, ha imposat a Moscou.