El president de Turquia, l'islamista Reccep Tayyip Erdogan, i altres autoritats, com l'alcalde d'Ankara, Melih Gokcek, han fet una crida als ciutadans turcs a "sortir als carrers" contra el cop d'Estat que des d'aquesta nit protagonitza un grup de l'exèrcit. 

Erdogan ha fet una crida a resistir l'intent de cop militar. "Insto la nostra gent, a tothom, que ompli les places del país per donar-li (a l'exèrcit) la resposta necessària", ha dit en declaracions per telèfon a l'emissora CNNTürk.


"Aquest cop d'Estat mai no tindrà èxit. Tard o d'hora serà eliminat. Tornaré a Ankara", va agregar el president, que es troba de vacances fora de la capital turca.

"Aquest esdeveniment avui és desafortunadament un intent de cop d'Estat, perpetrat per un petit grup dins de l'exèrcit. Ho ha fet per l'estructura paral·lela que coneixem dins de l'Estat", va dir el president.

"Rebran la resposta de la nació i pagaran un alt preu per actuar contra la nació. No els cedirem el camp. Aviat eliminarem això", va assegurar Erdogan, el país del qual és un membre clau de l'OTAN.

"Jo sóc el comandant en cap. Sense la meva informació l'exèrcit no pot fer res. He sentit que el cap d'estat Major està detingut. Tanmateix, no sé fins a quin punt això és veritat", va reconèixer el president

A hores d'ara no se sap qui està al control del país, encara que sembla que els militars revoltats controlen les xarxes de telecomunicacions, doncs el mateix Erdogan ha hagut d'adreçar-se al país des del seu telèfon mòbil. MSNBC informa que Erdogan ha refusat aterrar a Estambul i estaria provant de demanar asil a Alemanya, citant fonts de la Secretaria de Defensa dels Estats Units.

Aquest és un dels pocs missatges que ha pogut escapar a la censura de les xarxes socials i sistemes de comunicacions que pateix el país: 

Les principals xarxes socials i els sistemes de missatgeria han estat tallats:

La policia d'Ankara ha ordenat a tots els seus efectius que es posin a les ordres dels seus caps, però no se sap de quin costat està.