L'Autoritat Nacional Palestina ha detingut dos activistes, Omar Assaf i Bashar al-Takrouri, que havien de participar a través d'una videoconferència del "Congrés Popular Palestí" un grup que s'autodenomina com "la veu de 14 milions de palestins arreu del món" i que vol plantejar una reforma de l'Organització per a l'Alliberament del Poble Palestí sobre bases democràtiques i demanar eleccions. Segons ha informat el Jerusalem Post, les autoritats també han confiscat el telèfon mòbil d'un altre activista, Jamileh Abed i han detingut breument alguns periodistes que anaven a cobrir l'esdeveniment.  

La conferència inicialment s'havia de celebrar en un teatre a la ciutat de Ramala, però les autoritats palestines també ho van impedir, i per aquest motiu es va decidir fer-la per mitjans digitals. El Consell Nacional de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), únic representant legítim del poble palestí segons les Nacions Unides, va denunciar la conferència com un intent d'eludir la seva organització i una acció contrària a l'interès nacional que enfortia i perpetuava la divisió dels palestins. En aquest sentit, el Consell Nacional va criticar que s'intentessin frustrar els acords assolits a Algèria el passat octubre, entre els quals es va establir que se celebrarien eleccions presidencials i legislatives en el termini d'un any. 

El president de l'Autoritat Palestina i de l'OAP, Mahmoud Abbas, ha estat molt criticat pels palestins per haver suspès la convocatòria d'eleccions parlamentàries que suposadament s'havien de celebrar l'any passat i continuar en el càrrec, que ocupa des de l'any 2005. Abbas va al·legar la negativa d'Israel a permetre que se celebressin eleccions al Jerusalem Est com la raó per la qual no es van celebrar les eleccions, però entre els palestins hi ha l'opinió que el motiu real és que el president no vol perdre contra Hamas

Malgrat les detencions, el Congrés Popular Palestí ha pogut continuar endavant i personalitats palestines a Gaza, Cisjordània i altres territoris arreu del món han participat. També hi ha pogut intervenir, a través d'una intervenció que s'havia gravat prèviament, el mateix Omar Assaf. Aquest ha criticat que el d'Abbas és un lideratge "allunyat de la gent" i que no representa les aspiracions del poble palestí, que s'enfronta a "l'ocupació, la judaïtzació de Jerusalem, els assentaments i el racisme". En aquest sentit, Assaf ha defensat la necessitat de "restaurar i alliberar" l'OAP, perquè faci servei a la voluntat del poble palestí i s'allunyi dels postulats d'Israel i els Estats Units. A parer seu, l'OAP va deixar de ser representatiu dels palestins amb els acords d'Oslo amb Israel el 1993. 

Reaccions a les detencions dels activistes

Les detencions d'aquest dissabte han estat condemnades per diverses organitzacions palestines, que les consideren un intent de l'Autoritat Palestina de silenciar l'oposició. Així, el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina ha demanat "la fi de totes les formes de detenció política i la supressió de les llibertats".

D'altra banda, el Bloc de Periodistes palestins, ha emès un comunicat en el qual han denunciat que les detencions d'activistes i periodistes "representen una violació dels drets humans i les lleis internacionals i contradiu els esforços cap a la unitat palestina i els resultats de la cimera d'Algèria".