En el seu primer discurs després d'esdevenir vicepresident dels Estats Units, JD Vance va proclamar vivament davant la multitud: "Vull més nadons als Estats Units d'Amèrica!". Uns dies després, Donald Trump signava una ordre executiva que donava suport a la fecundació in vitro, reivindicant la necessitat d'articular polítiques públiques que "facilitin als pares i mares amorosos i anhelants tenir fills". Elon Musk, abans del seu divorci amb Trump, alertava com a cap del departament d'eficiència governamental que "la taxa de natalitat en col·lapse és, amb diferència, el perill més gran que afronta la civilització". El magnat tecnològic, que actualment és pare de 14 fills, representa el paradigma d'un moviment que cada vegada té més força als EUA: el pronatalisme.
A principis d'any, unes 200 persones partidàries d'aquest moviment es van reunir a la sala de conferències d'un hotel en el marc de la Natal Conference, amb l'objectiu de debatre el declivi de les taxes de fertilitat als EUA. El públic estava conformat per una barreja de catòlics conservadors, tecnòlegs de Sillicon Valley i mares amb vuit o nou fills. La preocupació de tots ells era la mateixa: la necessitat de convèncer la població estatunidenca de tenir més fills. La ponència va ser dirigida per una empresària d'aplicacions de cites, qui va acabar declarant una croada contra les famílies que rebutgen la procreació.
Amb una taxa de fertilitat en mínims històrics, els EUA han assistit al sorgiment d'una comunitat pronatalista en auge que promou la creació de famílies més nombroses i l'articulació de polítiques que fomentin la maternitat. El moviment ha aplegat gran part de la dreta estatunidenca, que amb el seu característic conservadorisme cultural, defensa les unitats familiars convencionals com a eina per "garantir la viabilitat futura de l'espècie". Figures públiques d'importància com Musk o el president de la Cambra de Representants, Mike Johnson, han convertit aquesta creença en un recurs amb què alimentar les seves narratives ideològiques. Johnson, per exemple, va assegurar en una audiència a la Cambra que "els avortaments perjudiquen l'economia en eliminar possibles treballadors".
Un moviment amb reminiscències eugenèsiques
Si bé encara no s'ha estudiat prou el fenomen, moltes veus de l'esquerra ja s'han mostrat crítiques amb aquest moviment. Segons diuen, el pronatalisme acull una gran quantitat de supremacistes blancs que, temorosos d'assistir a una superació en les taxes de natalitat per part dels considerats com a "països emergents", intenten forçar un retorn als rols de gènere tradicionals. Els pronatalistes, en canvi, es consideren simples defensors de la creença que tenir fills és bo i necessari per al bé comú i, per tant, s'ha de promoure aquesta pràctica per evitar la caiguda de les taxes de natalitat. Això vol dir, en altres paraules, forçar la intervenció activa del govern mitjançant polítiques públiques que incentivin a les mares a donar a llum.
L'interès per aquest fenomen no és nou als Estats Units. Històricament, el pronatalisme ha estat vinculat a moviments eugenèsics, binomi que avui dia torna a guanyar força gràcies als avenços tecnològics en el camp de la genètica. Els jerarques de Sillicon Valley semblen estar-hi particularment interessats, i molts d'ells defensen la investigació mèdica sense restriccions amb l'objectiu de dissenyar una "producció massiva d'humans seleccionats genèticament". És a dir, crear una raça humana millorada, més "pura". Aquesta idea, que inevitablement evoca postulats sociodarwinistes aplicats en certs contextos del passat, ha generat interès en Trump, qui, amb la firma de l'ordre executiva a favor de la fecundació in vitro, sembla haver comprat l'argument de l'anomenada "dreta tecnològica pronatalista".
El pronatalisme, recurs polític per fer front a l'esquerra
La popularització del pronatalisme ha fet que algunes veus republicanes exigeixin l'aplicació de mesures habitualment associades a l'esquerra, com ara ampliar el crèdit fiscal pels fills o convertir terrenys federals en habitatges assequibles per a les famílies. Tanmateix, la majoria dels republicans electes han utilitzat premisses pronatalistes com a munició per a les seves batalles culturals contra l'esquerra woke. Recentment, un legislador republicà de Michigan va presentar una resolució per condemnar el matrimoni entre persones del mateix sexe, al·legant que es tractava d'una "necessitat biològica per preservar i fer créixer la nostra raça humana". En la mateixa línia, dos fiscals generals del partit van argumentar, després d'haver tallat l'accés a una píndola abortiva, que aquesta havia "reduït les taxes de natalitat de les mares adolescents", provocant una "disminució de la representació política i la pèrdua de fons federals". A la pràctica, per tant, la retòrica pronatalista ha estat utilitzada per la dreta estatunidenca amb fins polítics, especialment per promoure mesures antiavortament.
Què fem amb la crisi de la natalitat?
És una evidència que les taxes de natalitat disminueixen a molts indrets del món, on cada cop es fa més necessari incentivar "taxes de reemplaçament" que reverteixin la situació. A Corea del Sud, el país amb l'índex de fertilitat més baix del món, els experts ja calculen que, si la població no comença a tenir fills amb urgència, s'arribarà a un punt de no retorn que inevitablement derivarà en el col·lapse dels serveis públics i una crisi econòmica sense precedents.
Els demògrafs, no obstant això, continuen sense assolir un consens sobre com abordar aquesta problemàtica. Mentre la població mundial creix diàriament, alguns experts veuen en l'arribada d'immigració als països rics una solució per compensar les disminucions de la fertilitat. Però recórrer a aquesta mesura requereix un canvi profund en la mentalitat de moltes societats envers la qüestió migratòria. Si les poblacions que presenten taxes de natalitat en descens continuen sent hostils a l'arribada d'immigració estrangera, és molt probable que la seva força laboral es redueixi progressivament fins al punt de no poder garantir la viabilitat econòmica del país on viuen.
En aquest context d'incertesa, els cercles republicans dels EUA han optat per polaritzar ideològicament qüestions com el matrimoni o la maternitat. Al mateix temps, Donald Trump ha promès que finançarà un baby-boom als EUA repartint xecs de 5000 dòlars per fer front a la caiguda de les taxes de natalitat. Tanmateix, moltes famílies consideren aquesta mesura una solució temporal i insuficient que desplaça l'atenció del problema real: la inexistència de condicions socioeconòmiques adequades per fer possible el naixement i la criança d'una família.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!