Una capa de diamants de fins a 18 quilòmetres de gruix podria estar amagada sota la superfície de Mercuri, el planeta més petit del sistema solar i el més pròxim al Sol, segons una nova investigació. Els diamants podrien haver-se format poc després que Mercuri es fusionés i formés un planeta fa uns 4.500 milions d'anys, a partir d'un núvol de pols i gas en un entorn d'alta pressió i alta temperatura. Es creu que en aquest moment el planeta tenia una cuirassa de grafit que flotava sobre un profund oceà de magma. Un equip d'investigadors, destaca la CNN, ha recreat aquest ambient en un experiment, amb una màquina que normalment es fa servir per estudiar com es comporten els materials sota pressió extrema, però també serveix per a la producció de diamants sintètics.
L'equip va inserir una barreja sintètica d'elements (silici, titani, magnesi i alumini) dins d'una càpsula de grafit, imitant la composició teòrica de l'interior de Mercuri als inicis. Després, els investigadors van sotmetre la càpsula a pressions gairebé 70.000 vegades més grans que les trobades a la superfície de la Terra i temperatures de fins a 2.000 graus Celsius, replicant les condicions que probablement es van trobar a prop del nucli de Mercuri fa milers de milions d'anys.
Després que la mostra es desfés, els científics van observar canvis a la química dels minerals sota un microscopi electrònic i van notar que el grafit s'havia convertit en cristalls de diamant. Aquest mecanisme, diuen els investigadors, no només pot donar-nos més informació sobre els secrets que s'amaguen sota la superfície de Mercuri, sinó també sobre l'evolució planetària i l'estructura interna d'exoplanetes amb característiques similars, destaca la CNN.
Els misteris de Mercuri
Mercuri és el segon planeta més dens després de la Terra. Un gran nucli metàl·lic ocupa el 85% del radi de Mercuri i també és el menys explorat dels planetes terrestres del sistema solar. L'última missió completada a Mercuri, la MESSENGER de la NASA, va orbitar el planeta entre març del 2011 i abril del 2015, destaca la mateixa cadena nord-americana. També coneguda com la missió de superfície, entorn espacial, geoquímica i mesurament de la distància de Mercuri, va recopilar dades sobre la geologia, la química i el camp magnètic del planeta, abans que la nau espacial es quedés sense combustible i impactés contra la superfície.
Una de les troballes de MESSENGER ha estat precisament el fet que Mercuri és ric en carboni i la seva superfície és grisa a causa de la presència generalitzada de grafit, que és una forma de carboni. Els diamants també estan fets de carboni pur, format sota condicions específiques de pressió i temperatura. Els investigadors volien veure si aquest procés podria haver tingut lloc durant la formació del planeta.