La compra d'antidepressius s'ha disparat a Rússia, amb un increment del 48 per cent respecte a l'any passat. A finals de setembre s'havien venut 8,4 milions de capsetes d'antidepressius per valor de 80 milions d'euros, segons ha informat aquest divendres l'agència estatal de notícies TASS, citant estadístiques del Centre de Tecnologies de Perspectiva. L'augment del nombre de capsetes venudes és aquest 48 per cent, però si es compta per l'increment de la despesa en antidepressius arriba al 70 per cent.

Rússia està en guerra amb Ucraïna des del mes de febrer, i encara no està clar si les xifres més altes de vendes de medicaments per a la depressió estan relacionades amb això. Segons les estadístiques, des de l'inici de la guerra, la gent de les grans ciutats en particular ha comprat cada cop més antidepressius. El consum per càpita és més alt a Moscou, Sant Petersburg i, en tercer lloc, la regió de Moscou. A més, el consum de pastilles sedants també ha augmentat significativament.

Mentrestant, la situació de la població en grans parts d'Ucraïna és cada dia més dramàtica. Com a resultat dels atacs russos, principalment amb drons militars iranians, el 40 per cent de les plantes de producció d'electricitat estan apagades. Hi ha regions senceres sense llum i a la capital, Kíiv, l'electricitat es talla per torns a cada districte, en períodes d'unes 4 hores. Un responsable de la companyia ucraïnesa Naftogaz ha declarat al diari alemany Handelsblatt, que "serà el pitjor hivern de la nostra història". "Preveiem que hi haurà talls de llum constants i problemes de calefacció", ha afegit.

Alhora es comença a parlar de reconstrucció, amb un gran paper d'Alemanya. Dilluns està prevista una reunió a Berlín d'un forum amb representants del govern alemany i de l'ucraïnès per abordar la qüestió. L'endemà el canceller Olaf Scholz i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen també tractaran la qüestió a la capital alemanya.