La ministra de l'Interior equatoriana, María Paula Romo, va revelar aquest dissabte un correu institucional i la pàgina web d'un municipi del país van ser piratejats, després de les advertiments d'Anonymous arran de la retirada de l'asil al fundador de WikiLeaks Julian Assange.

"Malgrat haver patit atacs cibernètics en els últims dies, cap pàgina del Govern, ni de sectors claus del món privat, no es troba intervinguda o servei de l'aire", va manifestar la ministra i també responsable de la Secretaria Nacional Gestió de la Política a través del seu compte oficial de Twitter. Encara que no va donar detalls de qui podria ser darrere dels atacs cibernètics, Romo va precisar que "han aconseguit intervenir un correu institucional i una pàgina d'un municipi".

Les seves afirmacions es produeixen després que en xarxes socials circulés aquest dissabte un vídeo atribuït a Anonymous en el qual apareix un individu cobert amb la màscara que caracteritza el grup de hackers que llegeix una sèrie d'advertències. "Som Anonymous i no oblidem. Estem saquejant el Govern equatorià diversos activistes del món sencer", inicia l'enregistrament que amenaça que els seus seguidors tenen previst piratejar "els sistemes del Govern de Lenín Moreno".

A més detalla el número d'un presumpte compte bancari pertanyent al president equatorià, que localitza a Suïssa, i indica que en ella té més de 14 milions de dòlars.

A més, Anonymus també va enviar un missatge directe en anglès al Regne Unit i els Estats Units al costat de "tots els que van participar en la captura del fundador de Wikileaks", on van assenyalar que els qui van firmar l'ordre de captura haurien d'estar tremolant "perquè la força d'Internet està a punt de ser desencadenada en contra seu".

Un detingut acusat d'un ciberatac

La Fiscalia General de l'Equador va informar aquest dissabte que va presentar càrrecs contra un ciutadà suec de 36 anys per la seva presumpta participació en un delicte d'atac a la integritat de sistemes informàtics del país i que, segons Romo, estava lligat a WikiLeaks. L'autoritat judicial responsable del cas va disposar presó preventiva i la immobilització dels comptes bancaris del processat.

El Ministeri de l'Interior, en coordinació amb la Policia, va ordenar la detenció del ciutadà suec dijous a l'aeroport Mariscal Sucre a Quito, quan es disposava a viatjar al Japó. Encara que les autoritats no han revelat la identitat del detingut, en xarxes socials el presumpte pirata informàtic ha estat identificat com a Ona Bini, i s'ha llançat una campanya de solidaritat que exigeix el seu alliberament.