Andorra ja no té cap pacient de Covid-19 intubat i amb ventilació mecànica, segons ha informat aquest dimarts el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa per fer balanç de l'emergència sanitària.

El titular de Salut ha afegit que només queda ingressat un pacient en una Unitat de Cures Intensives (UCI), i que serà traslladat a planta en les properes 48 hores com a màxim, després d'haver obtingut dos resultats negatius en PCR.

Martínez Benazet ha manifestat que les dades epidemiològiques presenten una situació pràcticament "idèntica" a la dels últims dies: l'últim contagi registrat es va produir el diumenge i no hi ha hagut cap defunció en els darrers 10 dies.

D'aquesta manera, el total de casos des de l'inici de la pandèmia és de 763, dels quals 676 han superat la malaltia i 51 han mort; queden 36 casos amb infecció activa, i 8 d'ells estan ingressats a l'hospital.

"Això no vol dir que s'hagi acabat, però podem ser optimistes", ha expressat el ministre de Salut, i ha informat que la taxa de reproducció de la malaltia és de pràcticament 0 des de fa dies.

A les dades epidemiològiques se sumaran els casos que es diagnostiquin arran del cribatge massiu a la població andorrana, els resultats del qual de moment no s'inclouen en el recompte --ja que no es coneixerien de no ser per aquest estudi--.

1% menys de participació en el garbellat massiu

Martínez Benazet ha recordat que aquest dimecres acaba la segona volta del cribatge massiu a la població, en la qual s'han fet 61.042 test fins aquest dimarts a les 12 hores; el total de tests practicats és de 129.605 entre les dues voltes.

Els resultats no difereixen molt dels obtinguts en la primera volta, cosa que confirma que al voltant del 9% de la població ha generat anticossos, i la participació en aquesta segona volta s'ha reduït en un 1% respecte de la primera.

El titular de la cartera de Salut ha explicat que el percentatge de malalts és "molt baix", per la qual cosa el risc que hi hagi algun contagiat entre les persones que no s'han sotmès a les proves d'anticossos és petit.

Protocols de control 

Per controlar la malaltia i detectar ràpidament possibles nous brots, el Govern treballa en el disseny de tres protocols per fer cribatges en poblacions sentinella.

Martínez Benazet ha avançat que un d'aquests protocols implica els professionals del comerç i l'hosteleria, i que uns dies després de l'obertura de les fronteres es donarà l'opció als que operen en el nucli del Pas de la Casa de fer-se una prova TMA --semblant a la PCR--.

Un altre protocol es refereix als centres sociosanitaris i geriàtrics, on també es faran cribatges a professionals i residents, i l'últim estableix cribatges a grups escolars.

Als alumnes que comparteixin aula se'ls considerarà com un grup convivent, i per tant no hauran de portar mascareta ni mantenir distàncies de seguretat dins del grup, que haurà de ser d'un màxim de 15 estudiants per classe.