Ana Baneira, la jove activista gallega que va ser detinguda i empresonada a principis de novembre a l'Iran per participar en les protestes contra la mort de Masha Amini, ha estat finalment alliberada després de més de tres mesos. La noia, de només 24 anys, ja està volant de tornada a Espanya després que les autoritats israelianes l'hagin deixada en llibertat, segons ha informat el ministeri d'Exteriors del govern espanyol. Banerira ja ha pogut parlar amb el titular d'Exteriors, el diplomàtic José Manuel Albarés, a qui li ha assegurat que es troba en bon estat i li ha expressat la seva alegria per a poder tornar a casa.  

La mort de Masha Amini en una comissaria després de ser detinguda per portar el vel islàmic mal col·locat va provocar una allau de protestes al país sense precedents, amb milers de joves sortint als carrers com no ho havien fet mai. D'aquests, molts van ser víctimes de la repressió del govern totalitària, amb detencions i fins i tot execucions per participar en les protestes. Baneira, membre d'una ONG i molt coneguda arreu de Galícia per la seva faceta com a activista mediambiental, va ser detinguda per la policia en una d'aquestes manifestacions i ha estat empresonada fins a les últimes hores, quan ha estat alliberada. 

Un espanyol, detingut a l'Iran en la seva travessia fins a Qatar

L'Agència de Notícies d'Activistes pels Drets Humans (HRANA) va confirmar el 10 de novembre que Baneira havia estat detinguda per la policia iraniana després d'uns quants dies en parador desconegut. Setmanes abans, durant les protestes a l'Iran també es va detenir un altre ciutadà espanyol, Santiago Sánchez, de 41 anys, però en el seu cas encara no ha estat alliberat. El seu es va fer especialment popular perquè es tracta de l'home que va sortir caminant d'Alcalá d'Henares (Madrid) el 8 de gener del 2022 direcció a Qatar, per arribar-hi a temps de veure començar el Mundial de Futbol. El 2 d'octubre, però, es va comunicar per últim cop amb la família a través d'un missatge de text, quan anava a travessar la frontera amb Iran, on la situació era "molt calenta", segons les seves paraules. A finals d'octubre, Iran Internacional va confirmar que havia estat detingut per haver visitat la tomba de Masha Amini, tot i que la seva família defensa que l'aventurer només passava per la zona i que tot plegat va ser una coincidència. 

Durant els últims mesos, tant el ministre Albares com altres representants del ministeri han estat en contacte amb els seus homòlegs iranians per demanar l'alliberament dels dos espanyols, interessar-se per la seva situació i que se'ls garantís un tracte adequat. Ara que s'ha aconseguit l'alliberament de Baneira, els esforços se centren en la sortida de Santiago Sánchez.