Alice Weidel, copresidenta de la formació d’extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD), ha comparat aquest dissabte la iniciativa per il·legalitzar el seu partit amb les polítiques del règim nazi d’Adolf Hitler. Durant una roda de premsa convocada per presentar un nou document estratègic aprovat pel seu grup parlamentari, Weidel ha denunciat que el debat sobre una possible prohibició de l’AfD és una maniobra per silenciar una força política que, recorda, té el suport de deu milions d’electors. “Adolf Hitler (…) el primer que va fer va ser prohibir altres partits, restringir la llibertat de premsa aquí i allà. El que s’està discutint seriosament aquí, criminalitzar Alternativa per a Alemanya i sol·licitar seriosament la seva prohibició, em recorda temps molt foscos que afortunadament hem superat”, ha assegurat. Per a la líder ultra, les forces polítiques que impulsen aquest debat són “perdedors” incapaços de competir en condicions d’igualtat i que pretenen deslegitimar la representació democràtica del seu electorat.

Weidel ha carregat durament contra el Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD), a qui ha acusat de voler suprimir rivals polítics per manca de suports. “No en va, el Partit Socialdemòcrata, en caiguda lliure, que ja no és un partit obrer i que ha estafat massivament el seu electorat, ha decidit voler prohibir un partit rival que, segons les enquestes, és ara més d’un 10% més fort que ell”, ha dit. Les seves declaracions són una resposta directa a la iniciativa aprovada per l’SPD fa una setmana per intentar il·legalitzar l’AfD. El partit de la coalició de govern, va aprovar diumenge passat la proposta després d’un intens debat entre els 600 delegats reunits. Ara, un grup de treball estudia les vies jurídiques per impulsar el procés, que només pot ser formalment iniciat pel govern federal o per alguna de les dues cambres del parlament.

Així mateix, l’AfD es troba actualment immersa en una batalla judicial per revertir la seva classificació com a cas segur d’extremisme de dretes per part de l’Oficina per a la Protecció de la Constitució, els serveis secrets del ministeri de l’Interior alemany. Aquesta catalogació afecta el partit en l'àmbit nacional i ja s’aplica de manera efectiva a diverses de les seves seccions regionals arreu del país. Fundada l’any 2013 com una formació crítica amb l’euro i amb un discurs marcadament tecnocràtic, l’AfD ha anat virant progressivament cap a posicions ultranacionalistes, amb una retòrica antiimmigració i, en molts casos, obertament extremista, que ha provocat l’alarmisme de les institucions democràtiques del país. Ara, el partit liderat per Weidel afronta no només una ofensiva política, sinó també una creixent pressió institucional.

Manifestació contra l'AfD a Alemanya / Europa Press
Manifestació contra l'AfD a Alemanya / Europa Press

En aquest context, Weidel ha volgut remarcar que la seva formació defensa una democràcia més participativa i ha assegurat que “el poble d’aquest país ha de tenir veu directa a la presa de decisions”, en contraposició amb “els partits que posen obstacles tota l’estona” i que, a parer seu, “fan el contrari del que han promès”. La líder de l’AfD ha acusat directament els partits del govern de frau electoral i ha assegurat que “tots haurien de dimitir” perquè “els hauria de caure la cara de vergonya perquè a la gent en aquest país se li estigui prenent el pèl d’aquesta manera”. Per aquest motiu, ha afirmat, cada vegada més ciutadans es desentenen d’aquestes formacions, i per això “tots aquests partits de perdedors” que ocupen escons al Bundestag “volen efectivament discutir una proposta de prohibició” de l’AfD. “I això és exactament el que vam tenir el 1933”, ha conclòs, en referència a l’any en què Hitler va assolir el poder a Alemanya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!