S'ha encès l'alerta als Estats Units. A deu dies perquè se celebrin les eleccions de meitat de mandat (midterm elections), en les quals es triaran els membres de la Cambra de Representants i del Senat, els extremistes violents suposen "una elevada amenaça" per al país. És la conclusió d'un butlletí publicat pel Departament de Seguretat Nacional, l'FBI, la Policia del Capitoli i el Centre Nacional contra el Terrorisme (NCTC), que adverteix que les "percepcions" de frau en relació amb les eleccions podrien provocar violència contra "opositors ideològics i funcionaris electorals".

"Les percepcions de frau vers les eleccions i la insatisfacció amb els resultats electorals probablement resultaran en un augment de les amenaces de violència extremista cap a un ampli ventall d'objectius", ha alertat el comunicat. Els objectius poden incloure "candidats a les eleccions, funcionaris electes o representants de partits polítics", però també els mateixos votants, treballadors de les eleccions i "persones que pertanyin a minories ètniques, racials o religioses". El butlletí assenyala que aquests atacs es podrien donar en espais relacionats amb les eleccions, com ara llocs de votació, de registre de votants, mítings o oficines de partits". 

Els funcionaris han assegurat a l'informe que l'amenaça més raonable pot provenir d'atacants individuals que facin servir els assumptes relacionats amb les eleccions per justificar la violència. El fet que s'incrementi amb l'arribada de les eleccions respon a les percepcions provinents del "frau" de les eleccions del 2020, que des d'aleshores ha provocat la radicalització de molts ciutadans, i que davant de qualsevol nou indici de possible "corrupció" en les eleccions als Estats Units, podrien decidir-se a actuar. 

"Les eleccions de meitat de mandat tindran lloc en un moment en què la nació està en el que s'ha descrit com l'ambient d'amenaça més volàtil, complex i dinàmic dels últims temps", ha afirmat a la CNN l'ex cap d'intel·ligència i antiterrorisme del Departament de Seguretat Nacional, John Cohen, que ha afegit que arreu del país "s'estan produint actes de violència per individus inspirats en teories conspiranoiques".

L'atacant de Paul Pelosi, un exemple de violència extremista

L'avís arriba després que aquest divendres un individu ataqués violentament el marit de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, al seu domicili de Califòrnia. L'atacant, Dave DePape, va irrompre al domicili dels Pelosi amb un martell cridant "on és la Nancy?". La congressista no es trobava al domicili i per això va atacar al marit, que va patir una fractura de crani i ferides a un braç, tot i que es preveu que es recuperi. Depape, que ha estat detingut, compartia a les xarxes teories conspiranoiques relacionades amb la covid o el suposat "frau" de les eleccions de 2020, que el mateix Donald Trump va alenar. També s'han trobat missatges antisemites i contra dones, immigrants o persones trans. Aquest home, al qual se l'acusa d'intent d'assassinat, és un exemple del que la intel·ligència estatunidenca alerta per a les setmanes vinents.