La cancellera alemanya, Angela Merkel, i els poders regionals han acordat avui el tancament en novembre de bars i restaurants, així com el lleure, l'oferta cultural i l'esport aficionat en espais tancats, encara que mantindrà oberta, mentre sigui possible, l'activitat escolar i el comerç.

Així mateix, es limitaran a mínims els contactes socials i reunions, va anunciar la cap del Govern alemany, segons la qual les restriccions entraran en vigor el 2 de novembre, amb l'objectiu d'"evitar una emergència sanitària nacional", davant de l'avençde la pandèmia de la Covid-19.

L'acord preveu compensar les empreses afectades per les pèrdues que es derivin del tancament, estimant aquest volum respecte al facturat l'any anterior, per la qual cosa es preveu una partida especial de 10.000 milions d'euros. "S'ha duplicat la xifra de nous contagis en una setmana. Hem d'actuar ara", ha afirmat Merkel, segons la qual l'alt nombre de nous contagis i l'increment exponencial de casos implica que no es poden seguir convenientment el seu rastreig. La cancellera va admetre que no és possible actualment conèixer l'origen del 75% dels nous contactes que es detecten.

"Trencar l'onada"

El propòsit de l'Executiu és el que en mitjans alemanys s'ha denominat "trencar l'onada" (de nous contagis) per evitar els tancaments d'escoles, a més de mantenir dreta|vigent la vida comercial. Serà, per tant, un tancament més lleu que el decretat entre març i abril, en el qual sí que va quedar desactivada la vida comercial i escolar.

Les noves mesures es prolongaran quatre setmanes per possibilitar la reobertura i les trobades familiars en el nadal. De moment, les restriccions a les reunions en llocs públics significa que no podran trobar-se més que deu persones, si no es tracta de gent que conviu en un o dues llars. Es recomana, així mateix, evitar tot viatge no essencial, ni tan sols a l'interior del país, o visites familiars. Es prohibeixen estrictament els desplaçaments turístics nacionals.

La reunió de Merkel amb els líders regionals es va produir quinze dies després de l'última trobada, en la qual amb prou feines es va assolir algun acord vague. A Alemanya, correspon als poders regionals implementar l'acordat, d'acord al seu criteri.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat