Les primeres eleccions Alemanyes en què la veterana cancellera Angela Merkel no participada han conclòs amb un escenari polític fragmentat. L'hegemonia democristiana capitanejada des de feia 16 anys per Merkel s'ha ensorrat davant d'una dèbil victòria socialdemòcrata. El candidat del Partit Socialdemòcrata (SPD) Olaf Scholz ha sortit victoriós d'aquests comicis, amb un 25,7% dels vots, seguit per Armin Laschet, líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), amb un 24,1%. Amb bons pactes de coalició tots dos candidats poden acabar formant govern.

La coalició és imprescindible per crear un nou govern alemany. Tant Scholz com Laschet ha deixat clares les seves intencions de pactar amb altres formacions per aconseguir el govern alemany. Els dos partits que s'han convertit en la clau per dirigir el país són els Verds i els Liberals.  

Semàfor i Jamaica: en mans de dos partits

Per poder erigir-se com canceller s'ha un partit o una coalició ha de superar la barrera dels 368 escons. Poc després de saber-se els resultats s'ha començat a projectar diverses possibles coalicions, sent dues les més probables. Per una banda, l'anomenada semàfor, pels seus colors, que consta de: l'SPD, els Verds i els Liberals.

L'altre pacte possible mantindria en el govern al partit de Merkel. Per aconseguir aquesta fita després dels pitjors resultats dels democristians Laschet hauria de seduir als Verds i als Liberals abans que Scholz. La unió d'aquests partits es coneix com a coalició Jamaica, ja que la combinació dels colors dels partits coincideix amb la bandera del país sud-americà. 

Es miri com es miri els Verds i els Liberals tenen la paella pel mànec i tots dos estan molt disposats a parlar i pactar. Els Verds, liderats per Annalena Baerbock, han estat un dels partits que ha tret millor resultat passant de ser sisena força a tercera. El repunt de vots que han viscut els ha donat força per impulsar la seva agenda climàtica, que pretén fer d'Alemanya un país climàticament neutral, una línia vermella que ja han deixat clara abans de començar a negociar. 

Per la seva banda els Liberals, sota el comandament de Christian Linder, han experimentat un lleuger augment dels vots respecte a les eleccions de 2017 que els ha assegurat ser quarta força del país. Linder no ha trigat ha al·ludit a la "responsabilitat especial" que té el seu partit i ha assenyalat que està disposat a fer una contribució per facilitar la formació de Govern, per la qual cosa va fer un clar gest de complicitat en direcció als ecologistes.

"Té sentit que partits diferents parlin entre ells", ha respost als Liberals Annalena Baerbock en direcció als liberals a la ronda de líders celebrada davant les càmeres després del tancament de les urnes, segons recull l'Efe. Tot i això, les afinitats dels Verds amb els socialdemòcrates deixen clar els biaixos que marcaran la negociació. 

 

Imatge principal: Un ciclista circula davant d'un grup de cartells electorals a Alemanya / Europa Press