Les tres principals potències europees, Alemanya, França i el Regne Unit, han demanat aquest divendres la declaració d’un alto el foc immediat a Gaza i han instat a Israel a posar fi a la “catàstrofe humanitària” que viu l’enclavament. Els tres països també han aprofitat per expressar el seu rebuig a una possible annexió israeliana dels territoris ocupats a Cisjordània, com hauria autoritzat el seu parlament aquest dimecres de forma simbòlica. “Ha arribat el moment de posar fi a la guerra a Gaza. Instem a totes les parts a posar fi al conflicte arribant a un alto el foc immediat”, han declarat a través d’un comunicat, en el qual han reiterat el seu suport als esforços diplomàtics dels Estats Units, Qatar i Egipte en aquest sentit. Els estats europeus han demanat l’alliberament immediat de tots els ostatges israelians que encara resten en mans del grup islamista Hamàs des del 7 d’octubre de 2023, del qual han afirmat que “és imperatiu el desarmament de Hamàs i Hamàs no ha de tenir cap paper al futur de Gaza”.

En el comunicat conjunt, Alemanya, França i el Regne Unit han instat a posar fi a la "catàstrofe humanitària" a Gaza i han assenyalat que les necessitats bàsiques de la població civil, com l'accés a l'aigua i aliments, han de cobrir-se sense tardança. "Impedir l'(arribada) d'ajut humanitari essencial per a la població civil és inacceptable. Fem una crida al govern israelià a aixecar immediatament les restriccions al flux d'ajuda i a permetre de forma urgent que l'ONU i les ONG humanitàries realitzin la seva labor per actuar contra les morts per fam", han assenyalat en el comunicat. D'altra banda, els tres països han recalcat la seva "ferma" oposició a qualsevol intent d'imposar la sobirania israeliana sobre els territoris ocupats. "Les amenaces d'annexió, els assentaments i els actes de violència per part dels colons contra els palestins soscaven les perspectives per a una solució negociada amb dos Estats", han advertit. 

L'alto el foc és cada cop més lluny

Un parell de setmanes després que el mateix Netanyahu assegurés que l'acord per l'alto el foc es tancaria "en pocs dies", després d'un viatge oficial als Estats Units en el qual va mantenir diverses reunions amb el president Donald Trump, que es van tancar sense cap acord definitiu, el seu equip negociador, així com l'enviat pels Estats Units, s'han aixecat de la taula de negociacions amb Hamàs, instal·lada a Qatar. Steve Witkoff, l'enviat especial de Trump a l'Orient Mitjà, va dir en un comunicat el passat dijous que, després d'una resposta de Hamàs a l'última oferta, "considerarem opcions alternatives per dur els ostatges a casa i crear un entorn més estable pel poble gazià", sense especificar què podrien significar aquestes alternatives.

Per l'altra banda, la diplomàcia israeliana va assegurar que la retirada del seu equip de Doha no significava un trencament de les negociacions, sinó simplement un retorn de la delegació per acordar detalls de cara a una futura negociació. Per la seva part, Hamàs va declarar que havia "entregat la seva última resposta després d'extenses consultes amb faccions i mediadors palestins", i que "havia respost de forma positiva".  Alemanya, França i el Regne Unit, han plantejat que, per la seva banda, continuaran treballant amb l'ONU i altres països per a desenvolupar un pla "específic i creïble" per a la posada en marxa d'un sistema de governança de transició a Gaza, que garanteixi la seguretat i l'arribada d'ajuda humanitària. "Això ha d'estar acompanyat per la retirada de les forces israelianes i per la sortida dels líders de Hamàs, com a passos clau cap a una solució negociada de dos Estats", han conclòs des de les tres capitals europees.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!