El ministre d'Economia alemany, Peter Altmaier, ha insistit avui en la importància que una reobertura de l'economia no comporti un repunt de nous contagis amb el coronavirus. Per tal de contenir una possible tercera onada, el ministre advoca per mesures que facin possible la represa de l'activitat econòmica "de manera responsable".

Altmaier s'ha reunit avui amb els representants de més de quaranta associacions de diversos sectors econòmics que reclamen perspectives clares, aquesta és la quarta reunió en aquest àmbit des del principi de la pandèmia. En les declaracions prèvies a la reunió virtual, el ministre ha recalcat la necessitat de no caure en la mateixa situació que els països veïns, on s'hi ha produït una "situació dramàtica" pel que fa al repunt del virus.

L'estat pandèmic d'Alemanya

La setmana passada el govern federal va anunciar la prolongació del confinament fins al 7 de març, quan, depenent de si la taxa d'incidència baixa per sota de 35, els estats federats podran relaxar les mesures. De moment, la taxa se situa en 59 casos per 100.000 habitants, en comparació amb el 72,8 de la setmana anterior.

El govern va haver d'imposar aquestes mesures estrictes després del repunt del Nadal. El dia 22 de desembre Alemanya va registrar el rècord de 36.153 nous infectats, una xifra que des de llavors ha baixat a bon ritme. Malgrat això, el govern federal no s'ha volgut refiar i encara no relaxa les mesures restrictives, que limiten les interaccions socials i l'obriment d'escoles i negocis no essencials.

A Alemanya, el nombre de persones que ja han rebut almenys la primera dosi d'alguna de les tres vacunes disponibles contra la Covid-19 ascendeix als 2.736.109, xifra que correspon al 3,3% de la població total, mentre que 1.410.239 persones, un 1,7%, ja han obtingut la segona dosi.

El punt d'equilibri

La gestió del coronavirus ha estat una qüestió d'equilibri arreu del món. Aquells amb el poder de decidir han hagut de posar en un costat de la balança els afers econòmics i el benestar social, i en l'altre la salut pública. A mesura que la pandèmia s'allarga, l'equilibri s'ha de calcular de manera que els dos costats mantinguin una estabilitat relativa, en molts casos fregant el col·lapse.

Durant la pandèmia, els alemanys han actuat amb la moderació característica dels saxons, i davant la segona onada de Nadal han preferit prevenir que curar. En l'àmbit de les restriccions, els alemanys pensen a llarg termini, prioritzant la frenada dels contagis per tal de poder tornar a la normalitat com més aviat possible. Amb aquesta estratègia han pogut rebaixar els casos des del gener, contenint així una tercera onada, una tercera onada que aquí encara estem superant.

 

Foto principal: Angela Merkel / ACN