Les autoritats d'Alemanya han conclòs que tot Espanya, amb l'única excepció de les Illes Canàries, és una "zona de risc" per contagis de coronavirus, per la qual cosa els qui tornin s'hauran de sotmetre a una prova i podrien quedar subjectes a quarantena, en funció del que decideixin els governs regionals.

La portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers d'Alemanya, Maria Adebahr, ja havia avançat aquest divendres en roda de premsa que l'Executiu d'Angela Merkel estava estudiant emetre una recomanació de no viatjar a les Balears a causa de l'augment de casos de Covid-19.

Fonts del govern han assegurat que les Illes, popular destí turístic per als alemanys, passaran a ser una zona de risc, igual que la resta de zones d'Espanya que encara no havien estat incloses en aquesta llista. Ara per ara només hi figuraven Madrid, País Basc, Aragó, Catalunya i Navarra.

Des de dissabte passat és obligatori fer-se un test -o presentar-ne un de negatiu realitzat en les últimes 48 hores- després d'entrar a Alemanya procedent de les denominades zones de risc -unes 130 a tot el món-. Fins a tenir els resultats, el viatger queda en quarantena domiciliària. De ser negatiu s'aconsella, a més, fer-se una segona prova en els quatre o cinc dies següents per confirmar el primer resultat.

130 zones de risc a tot el món

La qualificació de regió de risc es basa en els criteris del RKI, que pren com referencia per a aquesta qualificació els llocs on s'hagin superat els 50 nous casos per cada 100.000 habitants en una setmana. En aquesta categoria hi ha uns 130 països, entre els quals s'incloïen ja, dins del territori de la Unió Europea (UE), diverses regions de Bèlgica, Romania i Bulgària, a més de Luxemburg. La resta de regions de risc són tercers països, com Turquia i part dels Balcans, així com Rússia, els Estats Units i àmplies zones de l'Àfrica, Àsia i Oceania.

El RKI estima que un de cada tres nous casos de Covid-19 és importat. D'ells, la majoria és de ciutadans que van passar les seves vacances o van visitar els seus familiars a Kosovo (més de 1.000 casos en les últimes quatre setmanes), seguits pels procedents de Turquia, Sèrbia i Bulgària. Espanya no és un dels principals responsables del repunt, segons les dades del propi RKI. S'estima que aquest país tan sols va sumar 107 nous casos