En els últims dos mesos ha quedat clara l'enorme dependència d'Europa respecte al gas rus. Des de l'inici de les sancions europees al país liderat per Vladímir Putin, els preus d'aquesta matèria energètica es van disparar com mai fins ara en la història provocant un augment de la inflació brutal que feia dècades que Europa no vivia. Ara bé, si anem país per país, quins són els Estats europeus que més depenen de Moscou a l'hora de rebre el gas necessari? Segons les últimes dades recollides per l'Agència Europea per a la Cooperació de Reguladors d'Energia (ACER) la dependència del gas rus supera el 50% en catorze països europeus i és un dels principals proveïdors d'aquest combustible per a més d'una vintena, un subministrament que està en dubte a causa de l'amenaça de Moscou que podria tallar-lo a tot aquell país que no pagui les seves factures en rubles, després que aquest dimarts ho fes amb Polònia i Bulgària.

Segons les dades de l'ACER, que la majoria corresponen al tancament del 2020, hi ha tres països que importen absolutament tot el seu gas de Rússia com són Bòsnia i Hercegovina, Macedònia del Nord i Moldàvia. En aquesta línia, hi ha tres països que superen el 90% d'importacions de gas rus que són Finlàndia, Geòrgia i Letònia, i amb percentatges superiors al 70% trobem a Estònia, Bulgària i Eslovàquia. Amb percentatges encara superiors al 50% trobem Croàcia (68%), República Txeca (66%), Àustria (64%) i Grècia (51%). Dins d'aquest grup també hi trobem a Alemanya, i pel que sabem, les últimes dades disponibles apunten que Berlín importa un 55% del gas des de Moscou.

El 45% de gas que consumeix la UE prové de Rússia

Si mirem el global de la Unió Europea, sabem que el 45,3% del gas que consumeix Europa prové de Rússia, segons el pla "Repower UE" de la Comissió Europea, publicat poc després que comencés la invasió d'Ucraïna i dirigit a accelerar la transició cap a una energia neta que al seu torn redueixi la dependència. El segon màxim proveïdor de gas a Europa és, a molta distància, Noruega (23,6%) i, encara més lluny, Algèria (12,6%). Precisament en aquesta mitjana del 45% trobem diversos països europees com són Itàlia, que adquireix prop d'un 46% del gas que consumeix a Moscou, per davant de Lituània (41%), Polònia (40%), Eslovènia (40%) i Hongria (40%).

Ja molt per sota de la mitjana hi ha França (24%), Països Baixos (11%) i Romania (10%). Per a la resta de països Rússia no figura entre els seus tres principals subministradors de gas, d'acord amb les estadístiques d'ACER; és el cas per exemple d'Espanya i Portugal, que adquireixen major quantitat a països com Algèria, els Estats Units i Nigèria.

Les xifres alarmants davant la gran quantitat de sancions a Rússia no s'acaben aquí, i és que l'Administració nord-americana d'Informació Energètica (EIA, per les seves sigles en anglès), Rússia és el segon major productor de gas natural del món amb 762.000 milions de metres cúbics de gas en 2021, només per darrere dels Estats Units, dels quals va exportar un 36%. La major part d'aquest gas, concretament el 84% es va transportar a través de gasoductes i la resta, amb vaixell una vegada convertit en gas natural liquat (GNL). Segons les seves estimacions, Europa compra tres quartes parts d'aquest gas, encara que la Xina i el Japó també figuren entre els 10 principals destins.

Europa "està preparada"

Davant d'aquesta enorme dependència del gas rus, la gran pregunta que sobrevola la Comissió Europea és si realment el Vell Continent està preparat per si Rússia decideix tallar definitivament el subministrament de gas. Doncs tenim resposta a la pregunta, i és que sí, Europa està preparada. La presidenta de la Comissió, Úrsula von der Leyen, ha assegurat aquest dimecres que la UE disposa de plans de contingència per eventuals talls de gas rus davant la negativa de pagar amb rubles, condició imposada per Moscou com a resposta a les sancions. El Kremlin posa sobre la taula la possibilitat de seguir tallant subministraments a altres països, una possibilitat que des de la UE es considera xantatge. "L'anunci de Gazprom de què suspendrà unilateralment el lliurament de gas als clients a Europa és un altre intent de Rússia d'utilitzar el gas com a instrument de xantatge", ha afirmat la presidenta. 

Von der Leyen ha assegurat que la tàctica xantatgista russa amb el gas "mostra una vegada més la manca de fiabilitat de Rússia com a proveïdor de gas". Justament per això, ha assegurat que els socis europeus estan  "preparats per a aquest escenari injustificat i inacceptable". "Hem estat treballant per garantir lliuraments alternatius i els millors nivells d'emmagatzematge possibles a tota la UE. Els estats membres han posat en marxa plans de contingència per a aquest escenari i treballem amb ells en coordinació i solidaritat", ha detallat la cap de l'Executiu comunitari, segons recull Efe.