L'activista de l'oposició prodemocràtica de Hong Kong Joshua Wong es troba en presó preventiva després de declarar-se culpable de participar en les protestes no autoritzades davant una comissaria el juny del 2019, durant les manifestacions contra el govern proxinès de la ciutat que van durar mesos. Juntament amb Wong, dos líders activistes més, Ivan Lam i Agnes Chow, també s'han declarat culpables. Wong i Lam han comparegut aquest dilluns al tribunal del districte de West Kowloon.

Wong i Lam van anunciar que es declararien culpables d'organitzar, participar i incitar els manifestants a unir-se a una manifestació no autoritzada davant la comissaria de Wan Chai el 21 de juny, unes acusacions que van negar al juliol quan els van arrestar. Ara, hauran d'esperar fins al proper 2 de desembre perquè un tribunal dicti sentència.

Wong ha comunicat a través d'un missatge a Facebook que canviaria la declaració després de parlar amb els seus advocats i ha reconegut que "no és fàcil aconseguir un equilibri" entre dedicar-se a la política "i lluitar contra aquestes demandes". Chow sí que es va declarar culpable durant la detenció i ha afirmat que se sent preparada per entrar a la presó, tot i que ha considerat que, "en comparació amb molts" dels seus amics, "carrega amb molt poc".

Abans de ser portat al centre de detenció, Wong s'ha dirigit a la gent que l'ha acompanyat per fer-li costat i els ha enviat el següent missatge: "Espereu! Ànim! Sabem que les coses són més difícils per a tothom. Continueu treballant!".

La vista

A la vista, el tribunal ha exhibit vídeos durant gairebé una hora sobre el que va passar en aquella manifestació, amb imatges dels acusats instant els manifestants a envoltar la caserna policial. Segons el tribunal, el trio es va dirigir a través d'un altaveu als assistents demanant que acudissin als voltants de la seu. Wong, que encapçalava a la multitud, va proclamar que calia "ajustar comptes" amb el Cos.

Els advocats defensors del trio han demanat a la cort sentències indulgents i han esmentat factors com la seva curta edat o el fet que no incitessin a la violència. Entrada la tarda, Wong ha reaparegut a Twitter per "retre homenatge als companys activistes que estan apunt d'enfrontar-se a judicis i anys de presó i a aquells que no poden tornar a casa", en referència a 12 activistes que van ser detinguts a la Xina quan tractaven de fugir a Taiwan.

"En comparació amb haver quedat sota custòdia, aquestes dotze persones són els qui mereixen la nostra atenció. Porten 93 dies detinguts, i només recentment els seus familiars han rebut cartes seves, la qual cosa significa que encara són vius", ha escrit. Wong ha apuntat que "ells són els més valents", i ha afegit que "el que estem fent ara és explicar el valor de la llibertat al món". "Encara estic aprenent a vèncer la por", ha dit.

Les penes a què s'enfronten

Tots tres s'enfronten a delictes de secessió, rebel·lió, o col·laboració amb una potència estrangera per alterar la seguretat nacional. La pena màxima de cadascun d'aquests delictes és la cadena perpètua tot i que la sentència d'alguns delictes menors és de tres anys de presó.

L'intent de Pequín de frenar les protestes

La llei de seguretat té per objectiu desactivar la crisi més important recentment viscuda a l'urbs financera després de l'onada de protestes de l'any passat que, en nombroses ocasions, acabaven en greus incidents violents entre policia i manifestants.

No obstant això, la normativa sanciona amb penes de fins a cadena perpètua actes com la secessió o la confabulació amb forces estrangeres, la qual cosa ha provocat temors entre molts hongkonguesos. Des d'aleshores, s'han succeït nombroses batudes policials i detencions d'activistes, davant de la qual cosa alguns d'ells han optat per exiliar-se per provar d'evitar represàlies per activitats que, sota la nova legislació, podrien ser constitutives de delicte.

 

Imatge principal: Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying i Agnes Chow Ting, abans d'entrar a la vista / Efe