Rússia ha exposat que lliurar dades de radiació és totalment voluntari. Aquesta ha estat la resposta que Moscou ha donat a una organització internacional que precisament van crear per verificar la prohibició de les proves nuclears. Finalment però, Rússia ha reconegut que el passat 8 d'agost van morir cinc treballadors en una explosió que es va produir durant una prova. L'Organització del Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (CTBTO), amb seu a Viena, va comunicar que quatre estacions de vigilància russos més propers a la misteriosa explosió van perdre el seu senyal, fet que va fer sospitar que Rússia ho podria haver alterat, segons recull The Moscow Times

El viceministre d'Afers Exteriors de Rússia, Sergei Ryabkov, va subratllar que la transmissió de dades al CTBTO era voluntària i que l'accident del 8 d'agost no era d'interès per a l'organització, segons recull Interfax. Els experts nuclears entrevistats pel diari de la capital russa, van exposar que les estacions de control estaven sense connexió precisament per evitar que altres països –els Estats Units, principalment– sabessin exactament què és el que havia passat. 

D'aquesta manera, se sospita que les estacions van deixar de funcionar de manera misteriosa per amagar la composició dels isòtops provocats per l'accident a altres països. Preguntat sobre les afirmacions del CTBTO aquest dimarts, el portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov, va dir als periodistes que confiava que les agències governamentals encarregades de les estacions de control de radiacions han estat fent la seva feina correctament. Malgrat tot, tal com recull el The Moscow Times, Peskov va subratllar que no tenia informació precisa sobre si les estacions de control de la radiació van transmetre o no dades. 

Dimarts, però, el CTBTO va informar que almenys una de les quatre estacions tornava a transmetre dades. 

Informació envoltada de misteri

Des del dia de l'accident hi ha hagut informació contradictòria sobre les seves conseqüències. Primerament, el Ministeri de Defensa va dir que la radiació era normal després de l'incident. però el Servei Federal d'Hidrometeorologia i Vigilància Ambiental de Rússia (Rosgidromet) va dir que els nivells de radiació de la ciutat de Severodvinsk havien augmentat fins a 16 vegades, segons va informar l'agència TASS

Per la seva banda, el president rus, Vladimir Putin, va assegurar dilluns que no hi ha risc i que s'estan prenent les mesures necessàries pel que fa a la seguretat.

Les autoritats russes mantenen les circumstàncies que envolten l'explosió rodejades de misteri. Segons exposava el mateix The Moscow Times diumenge passat, les agències governamentals publicaven informació fragmentada i contradictòria. Des del diari rus, troben similituds en la reacció i comportament posteriors al de Txernòbil, l'accident nuclear que va tenir lloc a Ucraïna l'any 1986. Tal com recorda, al principi la reacció oficial va ser negar que la radiació hagués augmentat, després van dir que el poble més proper, Nyonoksa, seria evacuat. Però més tard, van aparèixer informacions dient que no s'havia ordenat l'evacuació de civils. D'aquesta manera, la manca d'informació ha portat molta confusió entre els habitants del país. Cal recordar que, es van esgotar les existències de iode, fet servir per contrarestar els efectes de la radiació.